В Італії вирішили частково заблокувати соцмережу TikTok. Блокування стосуватиметься користувачів, чий вік неможливо точно визначити. Оскільки за правилами соцмережі їм має бути не менше 13 років.

Причиною обмежень стала смерть 10-річної дівчинки. Попередньо кажуть, що вона брала участь у челенджі TikTok. Він передбачав затягування ременя на шиї, тому міг спровокувати удушення. Справою зайнялася прокуратура й поліція.

Власник TikTok, китайська компанія ByteDance, не знайшов контенту в соцмережі, який міг би спонукати дівчину взяти участь у будь-якому подібному челенджі. Але компанія буде допомагати прокуратурі розслідувати можливе підбурювання до самогубства, оскільки безпеку користувачів вважає своїм «абсолютним пріоритетом». Зокрема, соцмережа розширила функції батьківського контролю, дозволила робити профіль приватним і створювати спільні з дитиною акаунти. Крім цього, у січні 2021 року TikTok пообіцяв, що всі профілі дітей від 13 до 16 років автоматично стануть приватними.

Челендж із затягуванням ременя на шиї або руці в TikTok насправді був. Чи могло це стати причиною смерті дівчинки, має встановити розслідування.

А ми вирішили поговорити з українськими дітьми про TikTok: за ким стежать, що знімають та як вони та їхні батьки дбають про безпеку. А також приготували гайд для батьків про те, як скористатися функціями TikTok для покращення приватності й безпеки їхній дітей.

«Мені подобається бути популярною, щоби мене впізнавали»

Дарина Пасько, 10 років

Дарина Пасько, 10 років

Мені подобається бути популярною, щоби мене впізнавали. Також люблю знімати відео. Тому в дев’ять років зареєструвалася в TikTok. Я ввела дату народження й імейл. Але дату народження вказала іншу. Написала, що мені 20 років. Ніхто нічого не перевіряє. Профіль у мене публічний, бо я просто не знаю, як його зробити приватним.

У TikTok сиджу часто. Узагалі стежу тільки за одним блогером і за своєю подружкою. Також знімаю свої відео. Наприклад, танці й малювання. Іноді за прикладом інших, іноді вигадую сама. Час від часу беру участь у челенджах. Наприклад, є такий челендж «99% так не вміють». Там є якийсь приклад, а ти можеш зняти, що ти так вмієш. Нічого особливого, але цікаво.

Челендж із затягування ременя на шиї або на руці я теж бачила. Але не пробувала повторити. Він мені здався дивним.Я показую свої й чужі тіктоки батькам. Особливо якщо ці відео смішні або цікаві. І їм подобається. Але загалом батьки мене не контролюють, я сама обираю, що хочу дивитися.

«Трагедії відбуваються там, де дитина не може відразу сказати батькам, що сталося»

Оля Пасько

мама Дарини

Оля Пасько

мама Дарини

Я намагаюся стежити за життям доньки в інтернеті. От коли ви спілкувалися з Дариною й домовлялися про інтерв’ю, я сиділа поруч і все читала. Бо ви – незнайома людина, а це інтернет, і будь-що може трапитися.

Підтримувати дружній контакт із дитиною – це найважливіше, що можуть зробити батьки для її безпеки

Більшість часу в інтернеті й у тому ж TikTok донька проводить сама. Але вона відкрита дитина. У нас із нею є довіра та взаєморозуміння. Дарина завжди відкрито може мені сказати, що її хвилює, а що подобається. Тому вона постійно приходить до мене й усе показує: «Мам, дивись це, дивись те». Тому я розумію, який контент її цікавить, і що вона дивиться. Можу сказати, що я доволі непогано відстежую теми, які цікавлять мою доньку. Поки в мене немає сильної тривоги щодо цього.

Я не знала про батьківський контроль у TikTok. Але думаю, що це дуже корисно. Тому тепер, якби я отримала інструкцію, то швиденько б це все налаштувала. Бо, наприклад, в Instagram я зробила доньчин профіль закритим, щоби не всі підряд могли дивитися її фотографії. Тому й у TikTok це зробила б також.

Ми в сім’ї домовилися, що завжди будемо говорити з дітьми, у тому числі про безпеку в інтернеті. Підтримувати дружній контакт із дитиною – це найважливіше, що можуть зробити батьки для її безпеки. Тоді дитина може довіряти й відкриватися. Трагедії відбуваються там, де дитина не може відразу сказати батькам, що сталося, хто їй пише чи що її турбує. Тому ми постійно це все проговорюємо. Фізично також стараємося контролювати, але без фанатизму, щоби дитина у жодному не почувалася, ніби її переслідують. Я даю їй свободу, проте нагадую, що потрібно бути обережною.

Я не чула про ситуацію в Італії, але в нас раніше були інші приклади нездорового контенту в TikTok. У таких випадках ми озвучуємо свою думку, наприклад, що: «Це відео погане, бо…». У нас заведено все обговорювати. Побачили тупість – кажемо й пояснюємо. Своєю реакцією вчимо дитину реагувати на подібні відео. Дитина це бачить, чує й розуміє, що так, є відео, які батьки не схвалюють. Дитина стає пильнішою.

Наприклад, був челендж, де треба було облизувати унітаз. Ми відразу це обговорили та сказали дітям, що перед тим, як щось за кимось повторювати, треба добре думати. Тепер, коли діти бачать інші неадекватні вчинки, я бачу реакцію неприйняття. Тобто вони вчаться фільтрувати контент.

«TikTok – це просто. Не потрібно «напружуватися»

Настя Ківа, 15 років

Настя Ківа, 15 років

Я в TikTok ще із самого початку – із 2017 року. Тоді мені було 11 років. TikTok ще так не називався. Тоді це була соцмережа musical.ly. Уже пізніше, теж у 2017 році, але восени, ТікТок об’єднався з musical.ly й це стало однією соцмережею TikTok, такою, до якої зараз уже всі ми звикли.

9 листопада 2017 року компанія ByteDance за один мільярд доларів купила musical.ly – шанхайську стартапову компанію з офісом у Санта-Моніці, Каліфорнія. Ця компанія вже мала соцмережу. Її аудиторією були американські підлітки. Для того, щоб розширити аудиторію TikTok, компанія ByteDance об’єдналася з musical.ly і почала працювати під спільним брендом TikTok.

Коли я реєструвалася ще в musical.ly, то вводила свій справжній рік народження. Тепер у TikTok так не можна через вікові обмеження.

Я люблю TikTok насамперед тому, що це просто. Наприклад, в Instagram ми маємо шукати контент. А TikTok обирає все сам. Відповідно до того, що ти лайкаєш, соцмережа сама тобі шукає відео. У кожного своя індивідуальна стрічка TikTok. Не потрібно напружуватися. Заходиш і листаєш, а відео не закінчуються.

Але є речі, які дратують. Я витрачаю на це багато часу. Наприклад, думаю, зайду глянути три відео. А потім ще одне й ще. Дивлюся, а минула вже година. Я навіть цього не помічаю. Це затягує. А ще почала з’являтися реклама. Вона вже починає відволікати та дратувати, але радує, що поки її не так багато, як в Instagram. Якщо в Instagram у мене реклама через кожну сторіс, то в TikTok на кожні 5–10 відео одна реклама.

Узагалі я люблю азійський TikTok. Вони знімають красиві відео про танці. Я теж знімаю. Хоча конкретної тематики в мене немає. Якщо мені сподобалась ідея, то я її знімаю. Наприклад, ось знімала відео з мамою, де вона читає імена реперів. Відео круто залетіло. Коли набираю багато переглядів, це дуже приємно. Навіть не знаю чому, але приємно.

Також я беру участь у челенджах. Але якщо це щось смішне. TikTok любить, щоби люди або дуже сильно старалися, або щоби не старалися взагалі. Залітають відео, які зняті за п’ять секунд. Немає сенсу дуже старатися.

А от челендж про затягування ременя я не бачила. Ситуація в Італії дуже прикра. Але скажу, що TikTok зараз почав набагато краще відстежувати підозрілий контент, він блокує такі відео. З’являється дедалі більше правил. Але все одно, мені здається, що це відповідальність батьків. Думаю, вони мають стежити, чим займаються й цікавляться діти. Тим паче якщо йдеться про малих дітей шкільного віку.

Мої батьки позитивно ставляться до моєї активності в TikTok. Вони навіть купили мені штатив, лампу, щоб я могла знімати. Усе це підтримують. Я постійно їм все показую. А тепер батьки й самі зареєструвалися в TikTok. Вони дивляться мої відео й інших користувачів. Тепер й самі надсилають мені різні приколи.

Класно, коли між батьками й дитиною є відвертість. Батьки завжди мені казали, що потрібно викладати, що не потрібно, казали, щоб я ніде не публікувала приватні дані (адресу, номер телефону). Я ніколи такого не публікую.

Колись була ситуація в Instagram. Увечері дівчинка на вулиці вийшла у пряму трансляцію. А потім вона зникла, а трансляція перервалася. Хтозна, що з нею сталося. Міг хтось накинутися на неї. Тоді мені мама відразу сказала, щоб я ніколи не знімала, коли надворі сама. Уже минув час, але я все одно ніколи не виходжу у прямі ефіри надворі та ще й увечері. Знаю, що батьки цього не схвалили б. Знаю, що це небезпечно, тому й не роблю.

Гайд для батьків: як захистити дитину за допомогою функцій TikTok

Через проблеми із приватністю та дорослим контентом TikTok вимагає, щоби користувачам соцмережі було мінімум 13 років. Діти від 13 до 18 років мають користуватися соцмережею під наглядом батьків.

Який нагляд має на увазі TikTok

Автоматична приватність профілю

Якщо дитина зареєструвалася й чесно вказала вік, наприклад, від 13 до 16 років, то із січня 2021 року TikTok автоматично робить її профіль приватним. Це означає, що переглядати відео користувачів молодше 16 років зможуть лише ті, кого схвалив власник сторінки.

Також користувачі до 16 років зможуть дозволити залишати коментарі лише «друзям» або повністю вимкнути коментарі. Можливості отримувати коментарі від усіх користувачів також не буде.

Крім цього, пости підлітків не будуть з’являтися в загальній стрічці рекомендацій, а їхні відео не можна бути завантажити із соцмережі. Для користувачів у віці 16–17 років ця функція також буде автоматично відімкнена, але її можна ввімкнути в налаштуваннях.

Якщо ж дитина вказала нечесний вік, наприклад, 20 років замість 10, то, звісно, профіль не стане автоматично приватним, але батьки можуть зробити його таким самостійно.

Зробити профіль приватним самостійно

Треба зайти у профіль. У правому верхньому куті вибрати значок із трьома крапками. Там вибрати розділ «Безпека і конфіденційність». У цьому розділі можна активувати функцію «Приватний акаунт». А ще вибрати, від кого ви хочете отримувати повідомлення, коментарі чи запрошення на дуети.

Спільний акаунт батьків і дитини

У 2020 році TikTok дозволив створювати спільний зі своєю дитиною профіль у соцмережі. Так батьки можуть налаштувати конфіденційність профілю дитини. Наприклад, батькам дозволили встановлювати, скільки часу дитина може проводити в TikTok щодня; обирати, які типи контенту може шукати дитина; а також можливість обрати, який контент є неприйнятним для їхньої дитини.

Батьківський контроль

У розділі «Сімейні налаштування» батьки можуть вибрати:

  • хто має право коментувати відео дитини;
  • хто може бачити профіль дитини;
  • хто може бачити відео, які сподобалися дитині.

Водночас батьки не зможуть читати приватні повідомлення дитини.

Функція «Цифровий добробут»: допоможе обмежити час перебування в TikTok

Функція «Онлайн-благополуччя» допомагає обмежити час, витрачений на соцмережу. А також тут можна обмежити висвітленешня відео, що будуть недоречними для вашої дитини. Щоб активувати функцію, у верхньому правому куті профілю треба натиснути на три крапки. Знайти розділ «Цифровий добробут». Її можуть активувати й деактивувати тільки батьки. Можна ввімкнути режим «Керування екранного часу» й поставити бажане обмеження.

Редакція The Village Україна писала про українців із мільйонами підписників у TikTok. Зокрема, про «магію TikTok», мільйонні аудиторії та рекламу успішних українських тіктокерів з понад мільйоном підписників.