The Village Україна дізнається у людей різних професій, яким є їхній робочий простір. У новому випуску креативна директорка студії Vintage та кураторка Projector Ольга Шевченко.

Комунікація

Уся робоча комунікація ведеться через Skype, у нас є обліковий запис «Офіс Vintage», туди пишуть усе підряд: про дні народження чи про запуск проектів. Стратегічні питання пишемо в канал у Telegram.

Slack використовую поки лише в Projector, в якому я кураторка. У мене дуже великий потік студентів, які хочуть отримати зворотний зв’язок про свої роботи. Я це називаю «безкоштовна арт-директорка онлайн».

Через Facebook-месенджер проходить комунікація з тими, хто запрошує читати лекції та виступати на конференціях.

Сповіщення завжди стоять на месенджери Telegram i Facebook, у Viber та WhatsApp вимкнений звук, сповіщення з’являються у вигляді цифр. Я ненавиджу ці червоні кружечки, тому все переглядаю. Якщо багато червоних позначок, на які треба відповісти, у мене з’являється паніка. Telegram, месенджер Facebook, Instagram я обов’язково прочитую, бо там  може бути щось важливе по роботі. Те, що пов’язано з групами, можу навіть не читати.

На пошту надходить близько 20 листів на день, у вихідні менше, у Facebook щонайменше 2-3 повідомлення. В Instagram – повідомлення від 2-3 людей. Stories якщо не щодня, то раз у два дні записую, пости роблю набагато рідше, але хочу робити це систематичніше. У Viber у групи може надходити 100-200 повідомлень, у Telegram – 20-30.

Дуже допомагають дедлайни, коли ти всім кажеш «до побачення». У мене, на жаль, це виходить у дуже жорсткій формі. Якщо бачу повідомлення в месенджері, що потрібно надіслати тему презентації, а в мене горить проект, то я просто «морожусь» і наступного дня, коли видихнула, пишу: «Вибачте, не могла відповісти. Ось тема». Дедлайн, напевно, дає змогу правильно розставляти пріоритети, економити час, фокусуватися на тому, що зараз важливо.

Блокнот

Планер – необхідна для мене річ, я йому більше довіряю, ніж Google Calendar. Зустріч часто можу переносити, але якщо в планері її записала, то я знаю, що там треба бути. Десь рік тому в мене виникла ситуація, коли мені справді телефонували ввечері й питали, де я. Зрозуміла, що мені терміново потрібен планер, тому що у мене йдуть записи на кілька місяців уперед, багато поїздок по Європі, є щоденні завдання. Це мій рятівник тепер.

Наприклад, домовленості, інтерв’ю записую у блок зустрічей, які не можна перенести. Із завдань записую одне чи максимум два, які я маю зробити, тому що дрібниці, як-от відповісти на пошту, написати пост – це рутинні речі, які в будь-якому випадку будуть зроблені.

Якщо для виконання потрібно більше трьох годин, глибока концентрація, подивитися референси, зібрати презентацію, щоб показати клієнту – це для мене велике завдання. Я закриваю вкладку Facebook, одягаю навушники, вмикаю голосно музику, телефон розвертаю так, щоб не бачити нові повідомлення.

Коли з чоловіком заздалегідь купуємо квитки в театр, кіно, йдемо на дні народження, зустрічі з друзями, теж усе це вношу в планер.

Телефон

Багато покупок роблю через Instagram: одяг, косметику, аксесуари. Instagram мені більше подобається, ніж Facebook, я стежу за мінімумом сторінок. Якщо бачу, що починають постити фігню, то просто відписуюся.

У CSS Design Awards, де я в журі, часто комунікація відбувається через Twitter, тому часом заходжу в цю мережу.

У Viber є духовні семінари, групи. Я захоплююся темами про розвиток людини. Це не пов’язано з релігією, це про енергії, про те, як бути щасливим у цьому світі. Тут люди, які не мають стосунку до бізнесу, роботи, з ними енергетично приємно спілкуватися.

«Слово дня» – кожного дня пишуть нове слово, його можна знати, можна не знати, таким чином поповнюєш словниковий запас. Тепер раз на тиждень відкриваю програму, але дивлюся, які були слова до цього.

Joom – це інтернет-магазин прикольних штук, які можна дешево замовити в Китаї.

Home – додаток Xiaomi, з його допомогою можна віддалено через Wi-Fi управляти Xiaomi-гаджетами. Коли я знаю, що невдовзі їхатиму додому, включаю їхній очисник повітря на суперрежим, щоб було свіжо та гарно пахло.

Vintage 10 – це додаток, який ми робили на десятиліття компанії. Клієнти отримували брендовану маску, листівку з QR-кодом для IOS та Google Play для завантаження додатка. Додаток вставляли в маску і після цього «стрибали з даху», щоб дізнатися місце та час проведення вечірки. Це був крутий досвід розробки VR-додатків.

Вважаю, що «Планета кіно» найпрогресивніший кінотеатр в Україні, і додаток у них зручний.

BeMoji – для того, щоб у тебе з’явилися прикольні смайли. Рік тому в Instagram ще не було цікавих смайлів, треба було спочатку встановити цей додаток.

З Parking Ua я ще остаточно не розібралася, тому паркуюся не дуже легально.

Робочий стіл і браузер

Основний робочий інструмент – це ноутбук, де відбувається вся комунікація, там малюю та пишу.

У мене є три основні папки, якими я користуюся. В папці «Дизайн» міститься документація. «Сайт» – це поточні проекти. «Power» – це все, що затвердили, якщо місце у цій папці закінчується, то інформація переходить на зовнішній диск, там є і перші сайти, і за останні кілька років.

Усе розміщене по папках. У компанії я вибудовувала відділ дизайну, і коли в мене з’явилися перші дизайнери, треба було, щоб, передаючи макети на доопрацювання, вони могли швидко вникати в роботу. Я придумала і прописала стандарти, яким усе має бути всередині: назви вихідних файлів сторінок, формат, нумерація прототипів, адаптація. Тому, напевно, і стала таким задротом з папками. Я просто ненавиджу безлад.

Я веду фінансовий облік, маю два документи Excel: доходи та витрати. Зберігаю всі чеки. Є харчування, комунальні платежі, інтернет, одяг, транспорт, мій син Тимофій, догляд за собою та за будинком. Потім за кожний місяць вибиваю загальну суму.

Папка «Дом Феофанія» – це доходи та витрати за минулі три роки.

Папка «ОК» – колись хотіла зробити фірмові блокноти, поки заморозила цей проект, але я про нього пам’ятаю.

В Evernote зберігаю класні роботи, сайти, дуже зручно знаходити все за тегами. Notes постійно використовую, якщо потрібно концепти накидати, записати короткі ідеї, вирішити грошові питання, все відразу сюди записую. В Keynote постійно роблю презентації.

Google Calendar спрацьовує, лише коли хтось мене підключає, сама не користуюся ним.

У браузері завжди відкриті Slack, Facebook, Work section, Awards.  European Design Awоrds відкритий як нагадування, що потрібно подати роботу до певного часу. Якщо я закрию цю вкладку, то для мене це означатиме, що завдання виконано.

Worksection – це робочий інструмент, тут усі проекти, завдання, часто відкритий конкретний проект чи завдання.

Раніше у мене були папки «html», «Дизайн», «Натхнення» з багатьма закладками, потім я від них відмовилася, тому що все одно ніколи не заходила.

Користуюся Creative season, я знаю, що у великих агентствах є спеціальна людина, яка моніторить фестивалі, пише нагадування на пошту про дати, дедлайни здачі робіт. У Vintage цим займаюся я. ВРК зробили календар фестивалів, який враховується у рейтингу креативності, мені він дуже допомагає. Я знаю, що в нас є сезонність: подачі з лютого до червня та з кінця серпня до жовтня.

Найбільш робочий інструмент – це пошта. Папка «Work», напевно, найфункціональніша, тому що тут не лише те, що пов’язано з Vintage, а й додаткові проекти, листування з Awards, повідомлення від VRK, різні заявки. Є папка «Projector» з усіма нотіфікейшинами із Slack, у папці «Speakers» багато контактів, наприклад, креативний директор Hello Monday.

Facebook

Я дуже обережно додаю друзів у Facebook, тому що їх у мене вже 4000. Додаю практично всіх дизайнерів, це моя цільова аудиторія, або тих, кого я знаю: партнерів, поточних клієнтів, маркетинг-директорів компаній, коли спільних друзів багато.

Якщо мене щось сильно зачепить у стрічці новин, то я прочитаю, але при цьому в мене є підписки на особливих людей, за якими стежу. Не всі можуть відмічати мене в постах, маю дати підтвердження, тому що раніше в особистій стрічці був хаос. Тепер тут більше контент, який створюю я.

Я стала дуже жадібна на лайки. Я перестала писати щось типу «Які ви милі». Якщо хтось написав пост і мене в ньому відмітив, наприклад, «що ви думаєте з цього приводу», тоді я коментар напишу.

Я також адміністраторка нашої групи «Vintage», цим інша людина зараз більше займається, але я теж дивлюся, хто пише повідомлення, хто перепостить і що пишуть під постами, щоб у разі чого терміново відреагувати.