З вересня 2015 року в месенджері Павла Дурова Telegram з’явилися канали, що дозволило поширювати повідомлення одразу кільком користувачам. За два роки існування публічні канали створили великі медіа, блогери і навіть комунальні підприємства. У Telegram також перейшли групи із заблокованої соцмережі «ВКонтакте», що дало їм змогу продовжити роботу в новій формі.

The Village Україна склав список Telegram-каналів про музику, науку, подорожі, комікси та крафтове пиво у місті, а також обрав кілька ботів, до яких варто долучитись.

Місто


Kyiv Metro Alerts

@kyivmetroalerts_bot

Дізнайтеся вчасно про мінування, задимлення та інші надзвичайні випадки у житті столичної підземки. Telegram-бот інформує пасажирів про будь-які зміни у графіку руху після підписки.

БамперБот

@UA_BumperBot

Telegram-бот з підказками, що робити при ДТП. Чат-бот допомагає у спілкуванні з поліцією та страховою компанією. Користувачам надають послідовність дій після ДТП, з можливістю обрати один із варіантів розвитку ситуації: що робити в разі, якщо є постраждалі або якщо поліція ще не на місці.

Аренда без посредников

@Arenda_bez_posrednikov

На каналі публікують оголошення зі здачі житла у Києві. Це можуть бути пропозиції як квартири, так і окремих кімнат.

Киевский пивной балдеж

@kyivbeer

Блог про пиво та київські паби. Автор Олександр Беленко відвідує заклади, де можна спробувати крафтове пиво, й описує все це у своєму Telegram-каналі. Також радить смачне пиво, яке можна знайти в супермаркетах.

Кінотеатр «Жовтень»

@zhovten

Telegram-бот найстарішого кінотеатру міста, завдяки якому можна дізнатися про сеанси на сьогодні та замовити квитки. Щоб забронювати квиток на сеанс у кілька кліків, треба обрати лише час серед запропонованих варіантів та місце на схемі залу. Хоча бот, з вашого дозволу, може зробити це і сам.

Мандрівки


Time To Travel Україна

@ChatToTravel

Чат каналу для мандрівників. Користувачі діляться інформацією про бюджетні подорожі: від того, в якому хостелі заселитись і як краще платити за громадський транспорт, до акцій на авіаквитки та порад, що подивитись у тому чи іншому місті. В чаті пишуть про власний досвід щодо бюджетних поїздок на гірськолижні курорти, а також дають поради щодо кращої термобілизни тощо.

Студкауч

@studcouch

Групу «Студкауч» створили у «ВКонтакте» студенти КНУ ім. Т. Г. Шевченка у 2014 році. Це своєрідна українська альтернатива Couchsurfing. Платформа допомагає мандрівникам знайти «вписку» у різних містах та попутників для автостопу. Учасники діляться інформацією із хештегами #потрібна_вписка #можу_вписати, #хто_зі_мною (для спільних подорожей),  #покажу_місто.

Ветер дует

@veter_doit

Канал для тих, хто живе подорожами. Тут міститься інформація про дешеві квитки, цікаві місця та лайфхаки для мандрівників. Перельоти Київ-Лондон за 60 доларів, оновлення в правилах в’їзду в Шенгенську зону, дешеві готелі у Польщі – щодня на каналі публікують від 2 до 6 подібних постів.

Travelclever

@travelclever

Анастасія живе у Берліні рік. Вона розповідає підписникам про нові заклади, веломаршрути, повернення товару в магазин, податки та цікаві події у місті. Все це оздоблює фотографіями столиці Німеччини.

Ще один канал про Берлін – Глазами Богдана @bogdandevisu. Богдан Міфтахов з Києва наразі вчиться та працює в Берліні. На своєму каналі він пише про громадський транспорт, заклади, лайфхаки, як зекономити на подорожах та де шукати житло. Підписники також можуть почитати на каналі підбірки статей про еміграцію, життя в Європі та політику.

Емігранти: як, куди, чому

@emigrantschannel

Канал для тих, хто їде жити на тривалий час у Німеччину, Грузію, Іспанію, Канаду та інші країни. Тематичні статті можна шукати за каналами країн (усього 30). Також є чат для обговорення нагальних питань про пошук роботи, дитячих садків, житла, інвестицій у криптовалюту тощо.

RailwayBot

@railwaybot

Бот, який допомагає моніторити квитки на потяги «Укрзалізниці». Щоб знайти квитки, треба вказати звідки, куди і на коли плануєте подорож. Бот надсилає наявні варіанти. Якщо вони не влаштовують користувача, можна створити моніторинг. Щойно необхідний квиток з'явиться, бот надсилає сповіщення.

Бродяги дхарми

@dharma_travel

Канал довгий час існував як Vk-спільнота. Після блокування соцмережі група з надихаючими історіями про мандрівки знайшла новий канал поширення інформації. Тепер у Telegram «бродяги» публікують підбірки статей, новини авіакомпаній, ідеї маршрутів для тих, хто любить дорогу.

Музика


Лента Кейна

@sergeycanemusic

Канал головного редактора Comma має понад тисячу підписників. Сергій Кейн пише замітки про фестивалі, публікує нові музичні релізи з бекграундом із життя артистів та робить підбірки найцікавіших, на його думку, альбомів тижня. Стрічка оновлюється кілька разів на тиждень.

Shuffle FM

@shuffle_online

Канал Олександра Філімонова, який раніше працював музредактором. Оновлюється регулярно і має вже понад 2,6 тисячі підписників. Автор майже щодня публікує новини про нові релізи, супроводжуючи їх дотепними коментарями «Морріссі не пішов на роботу, і тобі можна», «Нову пісню U2 цілком можна дослухати до кінця без відчуття огиди».

Музыкальний гик

@musicgeek

Веде канал головний редактор музичного видання LiRoom Олексій Бондаренко. «Музичний гік» часто публікує новини про релізи українських музикантів, ділиться посиланнями на нові українські канали та статті про культуру. Нещодавно LiRoom запустив окремий канал, присвячений виключно українській музиці @new_ukr_music.

Надо ехать

@ehainahuy

Нещодавно у Telegram з'явився ще один канал для меломанів, які готові їхати на концерти улюблених артистів в інші країни.

«Це канал, де ми будемо публікувати анонси всіляких фестивалів і турів різних артистів. Підписуйтесь, плануйте музичні подорожі і колекціонуйте браслети із фестивалів замість магнітів», – пише співавтор каналу редактор Karabas.live Юрій Береза.

Без лишних слов

@lvhtg

Автор справді «без зайвих слів» описує головні музичні події дня, пропонує послухати або подивитися новинки, а також створює підбірки альбомів тижня.

Лекції та вивчення англійської


Лекции в коллекцию

@lectur

Автор каналу публікує лекції про таємні сенси в серіалах «Картковий будинок» і «Теорія великого вибуху», виступи на TEDx, статті про те, як влаштований наш мозок, психологічні ефекти, дорослішання та щастя.

Лекторий

@lektorium

Каналу з лекціями вже рік. Тематика: біологія, фізика, математика, мистецтво, література, лінгвістика та бізнес. Періодично з’являються лекції англійською мовою. На каналі можна знайти також лекції про дослідження космосу, Нобелівську промову Бродського, відео про Андрія Тарковського, лекції про корисне та шкідливе харчування, поради з тайм-менеджменту тощо.

Тут дають рекомендації і щодо інших тематичних каналів.

LingvoBot

@LingvoBot

Бот, який за секунду перекладе необхідне слово з англійської на російську або з російської на англійську. Корисна річ, якщо треба швидко пояснити щось англомовному співбесідникові.

Magic English

@englishthebest

Вивчити нарешті правила вживання часу Past Continuous або зрозуміти різницю між have been to і have been in – у Magic English щоденно публікують правила граматики, лексеми та популярні вислови.

Інше


Основы комиксологии

@comixology

Огляди та поради про все, що стосується коміксів, а також дописи про кіно і серіали.

Букер

@sapiton

Михайло Сапітон створив літературний канал близько двох років тому. Наразі там 10 000 підписників, це один з найпопулярніших українських каналів. Автор пише про актуальну і якісну літературу, ділиться книжковими знахідками та пояснює, чому в нього не складається з аудіокнигами.

Рецензии от Шрайка

@shrikereview

Дивитись чи не дивитись новий сезон «Дивних див» (Stranger Things) і в якому перекладі краще переглянути «Мисливця за розумом» (Mindhunter). Жваво та інформативно про головні кіноподії, переглянуті фільми й серіали.

Волонтерство|Ukrainian Volunteer Service

@VolunteerCountry

Анонси соціальних проектів та волонтерських можливостей. Стати волонтером кінофестивалю у Львові чи поїхати волонтерити у Гдиню? Telegram-канал з відповідями на запитання «Де я потрібен саме зараз?» щодня пропонує варіанти, як налагодити контакти зі світом шляхом взаємодопомоги. У волонтерів є також окремий чат: @VolunteerTalks Пошук можливостей можна шукати за хештегами з назвою міст: #UVSодеса, #UVSкиїв, #UVSльвів, #UVSхарків.

Я просто текст

@thedailyprophet

Посилання на тексти, на які завжди не вистачає часу. Редактор відділу спеціальних кореспондентів у «Медузі» Олександр Горбачов сам шукає для підписників цікаві та актуальні статті з видань The Guardian, GQ, Esquire, «Сноб» тощо.

Оля и ее библиотека

@olyabooks

Канал засновниці фонду «Таблеточки» Ольги Кудиненко про книжки не лише українських, а й закордонних видавництв. Авторка у своєму каналі пише про те, що варто чи не варто читати, а також ділиться цікавими публікаціями та новинами про книжкові магазини.

Технологии, медиа и общество

@brodetsky

Журналіст Андрій Бродецький розміщує інформацію про електронні держпослуги, штучний інтелект, хакерів, IT-конференції та інші новини зі світу технологій з регулярністю 1-3 пости в день. Цікаво та зрозуміло буде навіть гуманітаріям.

Unicorn daughters

@unicorn_daughters

Канал про фемінізм, де порушують багато актуальних питань щодо вживання фемінітивів, дискримінації через стать на роботі, жіноче обрізання тощо. Часом авторка досить суб’єктивно відображає ті чи інші суспільні проблеми, але водночас тема гендерної дискримінації представлена досить широко.

Фото: The Village Україна, Олексій Мандзій, Mitch RosenJazmin Quaynor,