The Village Україна дізнається в людей різних професій, як вони заробляють і витрачають гроші.

У новому випуску історія баристи міської кав’ярні.

Професія

Бариста

16 000–17 000 гривень


Витрати:

7000 грн (узимку)

квартира та комунальні

1000 ГРН

проїзд

2000 грн

догляд за собою

4000 ГРН

їжа

2000 грн

розваги та збереження

Бариста – це моя основна професія, але паралельно я ще вчуся в університеті. Я працюю в кав’ярні вже майже рік, до цього працювала кухаркою. Щоби стати баристою, потрібно дуже хотіти цього та розуміти, що доведеться у всьому розібратися та навчитися. Тому що бариста – це не просто людина в МАФі, а людина в прикольній кав’ярні, яка знає про продукт і може розповісти людям, що це таке.

Я не завжди мріяла поєднати своє життя з кавою. Але вона завжди була мені цікава. Десь протягом останніх двох років я нею просто цікавилася. Почала саме баристою працювати трохи менш як рік тому. Пройшла курси, мене повчили хлопці, які працювали за баром у тій самій кав’ярні. Я трошки навчилася працювати з потоком людей і стала за бар одразу в гарну кав’ярню з крутою альтернативою і технікою. Я попрацювала на еспресо-машині, яку зазвичай використовують на кавових чемпіонатах, і це було надзвичайно круто для мене.

Як людям потрапити в професію

Якщо людина дійсно хоче варити класну каву й вона цим живе, потрібно дуже сильно хотіти вчитися та стукати у всі двері, які тільки можливі. Ходити в круті кав’ярні, самому куштувати каву. Дуже багато розпитувати про каву та попроситися стажистом або прямо баристою, щоб навчили.Також можна пройти курси. Але треба бути готовим, що на роботу часто хочуть узяти людину, яка має досвід і може обслуговувати швидко та якісно велику кількість людей.

Я закінчила «Калібрування своїх рецепторів» – один на годину курс в Octo. І два курси від Олександра Беницького в Custom Coffee School. Насправді кав’ярні – це не просто кава. Це значно більше. Це чаї, десерти, обладнання, з яким ти працюєш. Це ті люди, які роблять цю кав’ярню. Твої гості, з якими ти весь час спілкуєшся, і можеш не просто запитати: «Що для вас?», а перейти на «ти» та розмовляти з ними кожен день, зустрічати після роботи, перед роботою, ходити у свої вихідні, щоб проводити з ними час.

Особливості роботи

Я дуже не люблю вставати рано, але професія змушує це робити. Попри нелюбов до ранніх підйомів, початок дня в кав’ярні – це моя улюблена пора дня. Тому що я приходжу, вмикаю світло, заходжу за бар, починаю роботу з обладнанням. Прогріваю всі девайси, налаштовую еспресо – це дуже важливий етап роботи з кавою. Тому що якщо буде погане еспресо – потім увесь день гості будуть незадоволені кавою. Так само я роблю фільтр, роблю багато заготівель на чаї, тому що ми їх робимо самі.

Звичайно, один із важливих елементів професії – це спілкування. Якщо це дуже класна кав’ярня і це твоє місце, потім відвідувачі стають твоїми друзями або дуже близькими знайомими. Не всі, звичайно, але багато.

Увесь час я намагаюся розвиватися сама. Дивлюсь якісь уроки, наприклад, із лате-арту. Можу влаштувати собі не те щоби батл, але мінічелендж – малювати один і той самий малюнок на каві весь день. До вечора він у мене дуже добре виходить. Або придумувати щось своє. Звичайно, варити альтернативу – це теж дуже цікаво. Можна гратися з різним зерном, спробувати варити його за різних параметрів, із різним помелом, із різною температурою. Це також дуже цікаво.

Робота баристи іноді буває монотонною. Але її розряджають гості, які до тебе приходять. І, звичайно, розвиток. Можна робити собі мінічеленджі, малювати різні малюнки. Можна видумувати рецепти, гратися з налаштуваннями кави або різними смаками. Мене дуже підбадьорюють чемпіонати. Ти готуєшся, показуєш свої вміння та представляєш свою кав’ярню.

Заробіток

Є ставка за годину та відсоток від каси. У декількох кав’ярнях працювала, частіше заробіток, звичайно, залежить від ставки. Ставка – це основна зарплатня. Але відсоток від каси також робить дуже гарну надбавку.

Якщо за баром я працюю не одна, а з колегою, то виходить 60–70 гривень на одного чайових. Якщо ж сама – 100–140 гривень. Зараз їх дуже мало залишають, не розумію чому.

Прибутковість залежить від сезону. Улітку більше, тому що є літні тераси, і люди можуть просто вийти з кавою та постояти на вулиці, якщо їм немає місця в самій кав’ярні. Можуть взяти з собою й просто піти гуляти. Зазвичай зима – це тільки посадка в самому закладі. Найбільш прибутковий період – це кінець весни, коли тепленько, і десь до середини осені, коли люди ходять ще в пальто та не надто холодно, щоб сидіти на вулиці.

Заробітна плата в мене в межах 16 000–17 000. У більш прибуткові сезони вона, звичайно, більша. Що вища каса, то вища зарплатня.

Режим дня та графік

Ми приходимо на 07:30, бо кав’ярня відкривається о 08:00. Потрібно мінімум пів години, щоб підготувати кав’ярню. Налаштувати помел, зробити фільтр-каву, приготувати заготівлі. Їх можна приготувати на початку дня, коли людей ще не дуже багато. Виставити вітрину, розкласти десерти, підготувати залу, попротирати столи, увімкнути всі гірлянди. Зараз зима, Новий рік, тому вони в нас завжди працюють. На це можна й більше часу витрачати, але мінімум, щоби кав’ярня була готова віддавати напої, десерти, і людина комфортно себе почувала в залі – це пів години. Улітку ми ще виставляємо літню терасу.

Графік зазвичай виставляє сама кав’ярня. Це може бути 2–2, 3–3. У нас графік формує адміністратор, але він враховує на наші побажання. Тобто, я думаю, у будь-якої людини є дні, коли вона не може вийти. Можливо, вона кудись їде, або хоче зустрітися з друзями, або будь-що. Тому в нас є чорні вихідні за графіком на місяць, коли нас узагалі не чіпають. Це наш вихідний, який ми просили. А там можна домовлятися зі своїм напарником або адміністратором.

Оскільки вчуся в університеті, попросила, щоб, складаючи графік для мене, врахували це. Але з дистанційкою це, звичайно, легше, ніж якби я була змушена ходити в університет. [сміється]

Витрати

Гроші я витрачаю на квартиру та їжу, також намагаюся відкладати. Можу витратити на себе та відкласти щось на мінівідпустку. Найбільше йде на квартиру та на життя загалом в Києві.

Заощадити можна, я живу не дуже далеко від роботи, можу економити на транспорті. Улітку я ходжу пішки на роботу та з роботи, і це дуже класна прогулянка. Провітрити голову зранку, провітрити голову ввечері, після роботи. Коли ти весь час розмовляєш із людьми, це може бути трошки виснажливо.

Ну і виходить економити на каві, я її майже ніколи не купую. Я п’ю її на роботі, коли налаштовую помел, іноді можу випити фільтр або якийсь молочний напій. Але намагаюся не пити дуже багато кави.

Про стереотипи в професії

Бариста часто асоціюється з людиною, яка займається тільки ручною працею, що інтелектуальний складник відсутній узагалі, що це не професія. Мої батьки не задоволені тим, чим я займаюся. Сподіваються, що я трошки «пограюсь» і знайду серйозну роботу. На мене це дуже впливає, але поки не планую змінювати роботу. Можливо, лише знайду підробіток, який не буде пов’язаний із кавовою індустрією.

Ілюстрації: Граб Анастасія