The Village Україна дізнається в людей різних професій, як вони заробляють і витрачають гроші. У новому випуску говоримо з нянею.

робота

Няня

дохід:

мінімум – 8 000 гривень

максимум – 18 000 гривень


Як стати нянею

За освітою я вихователька, із 17 років працюю з дітьми. Відразу після закінчення коледжу в 2006 році влаштувалася вихователькою в дитячий садок. Спочатку була робота в державному садку. Потім я пішла в декрет і виховувала двох своїх дітей. Після 4 років декрету, коли діти трохи підросли, я пішла працювати до приватного садка.

Там я і познайомилась із першою сім’єю, в якій стала працювати нянею. Батьки дитини, яка ходила у мою групу, запропонували перейти до них на роботу та стати їх нянею. Вирішила, що цей варіант мене влаштовує, адже це було поруч із домом і поруч зі школою моїх дітей. Так я плавно перейшла у нову сферу й робота нянею стала для мене основною.

Після першої сім’ї, до якої я потрапила випадково, шукала собі роботу з допомогою сервісу OLX. А сім’ю, у якій працюю зараз, знайшла через агенцію. Робота з агенцією відбувається в такому форматі: приходиш до них, там залишаєш заяву, вказуєш освіту, залишаєш усі дані. Якщо підходиш їм, тебе вносять до бази.

Особливості роботи

У моїй роботі є кілька принципів, які я обговорюю перед тим, як почати співпрацю із сім’єю. Наприклад, відразу наголошую на тому, що я няня, а не гувернантка, і господарський побут мене не стосується. Я можу приготувати дитині їсти, адже потрібна свіжа їжа. Але пранням, прибиранням та прасуванням я займалися лише тоді, коли є крайня необхідність. Наприклад, якщо в дитячій кімнаті дуже брудно або в дитини немає чистого одягу. У догляді за дитиною між її вихованням і навчанням є межа, яка розділяє няню та гувернантку. Няня – це про те, щоб доглядати за дитиною та завести до садка. А педагог – це той, хто готує до школи. Я вибираю таку сім’ю, де я – вихователька й педагогиня. Але на прибирання квартири та інші хатні обов'язки не погоджуюся.

Ніколи не буду працювати в сім’ї, де треба робити все одночасно: слідкувати й за господарством, і за дитиною. Я не можу брати відповідальність за дитину, якщо мене навантажують миттям підлоги. Такі випадки були, тож я одразу відмовляла.

Також звертаю увагу на очікування батьків від няні. Комусь потрібна сувора вихователька, комусь – м’яка, третьому – людина, яка ні в чому не буде обмежувати, а четвертому – той, хто за руку триматиме, бо бабуся боїться, щоб дитина не впала. Якщо ми у своїх поглядах збігаємось, то я працюю в сім’ї.


Я няня, а не гувернантка, і господарський побут мене не стосується


Крім цього, перед початком роботи я обговорюю, що буду другом сім’ї, а не просто найманим працівником. Ось Саша (дівчинка, з якою ми зараз працюємо) спочатку не знала, що я няня. І після п’яти років Катя (мама Саші) пояснила їй, що я няня. Я стаю частиною сім’ї.

Коли я працюю з дитиною дошкільного віку, вона виростає і йде в школу, я не кидаю її, а продовжую працювати. Виняток – лише якщо батьки ухвалили рішення, що їм більше не потрібна няня. Це моя внутрішня принципова позиція. Я роблю так тому, що з походом у перший клас діти переживають чимало стресу та потребують підтримки близької людини.

Про графік роботи

Мій робочий день починається з 10:00 або 11:00. Під час карантину я частіше працювала з 11:00 ранку. Протягом дня ми з дитиною займаємось, із занять у принципі й починається наш спільний час. На них я вчу дитину писати й читати. Це дуже важливо, оскільки вчить дитину витривалості.

Потім ми гуляємо, спимо, обідаємо, після цього можемо провести ще кілька занять, а далі продовжуємо день, як вийде. Мій робочий день може закінчитися о 20:00, а може – о 23:00. Усе залежить від того, коли батьки дитини повертаються з роботи.

Я працюю з погодинною оплатою й завжди працювала в такому форматі, тому що для мене і для батьків це комфортно. Вони можуть розраховувати свій бюджет і на кожен місяць закладати різні суми. Плюс дитина інколи їздить на відпочинок, то чому мені за це отримувати гроші?

Заробіток

Вартість моєї роботи – 100 гривень за годину в будній день та 150 гривень у вихідний. Місячний дохід залежить від годин роботи, сума майже завжди різна. Можу заробити 18 000 гривень за місяць, а можу – 8 000 гривень. У мене немає певних вимог, що за місяць треба відпрацювати таку-то кількість годин і заробити певну суму. Люди дивляться на свої можливості, і якщо їм не потрібна няня, то я не приходжу. А інколи я можу залишитись із дитиною на кілька днів із ночівлею, коли, наприклад, батьки їдуть у подорож.


Місячний дохід залежить від годин роботи, сума майже завжди різна


Я не харчуюсь у сім’ї, зранку та ввечері їм удома, а посеред дня на роботі мене можуть пригостити. Під час карантину, коли не працював громадський транспорт, сім'ї оплачували мені таксі. Також платять за таксі, якщо я пізно повертаюся додому.

Витрати

У мене є сім’я, діти, чоловік і бюджет у нас спільний, витрачаємо ми гроші разом. Складно розцінювати у відсотках, скільки мені потрібно. Одного місяця я витрачаю на харчування 40% від зарплати, а наступного місяця взагалі нічого, але плачу за комунальні, наприклад. У нас із чоловіком спільні гроші, і я ніколи не рахувала, скільки саме моїх коштів витрачається на відпустку чи одяг.

Ілюстрації: Надя Руденко (Ілюстрацію підготували в межах курсу Євгена Величева (Banda) Illustration for Designers у школі Projector.)