Запитуємо в кур’єра сервісу доставки Glovo, чи змінився заробіток у час карантину, хто забезпечує працівників санітайзерами та масками й чи просять клієнти користуватися безконтактною доставкою.

Професія

Кур’єр у Glovo

До карантину:

орієнтовно

30–32 тисячі гривень

Під час карантину:

орієнтовно

22–25 тисяч гривень

Робочий графік:

5 днів на тиждень по 12 годин


Витрати:

4 500 грн

оренда квартири

1 200–3 000 грн

пальне

Як влаштуватися кур’єром

Я влаштувався кур’єром у Glovo понад рік тому, як тільки переїхав до Києва. Раніше жив і працював у Польщі на будівництві.

Перед тим, як мене взяли до компанії, я пройшов інфосесію. Це щось схоже на співбесіду й триває близько години, де тобі розповідають про роботу, створюють власний акаунт у системі, дають робочий повербанк, кріплення на мопед чи велосипед і видають сумку. У той день можна вже виходити на роботу.

У хорошу погоду я працюю на мопеді, а взимку машиною доставляю. А коли лише починав працювати, узагалі їздив на велосипеді. Компанія не забезпечує транспортом, усі працюють на своєму.

Як змінився формат роботи на час карантину

Переважно я працюю 5 днів на тиждень по 12 годин. У середньому виконую 20 замовлень на день. До карантину була така ж ситуація, замовлень менше не було. Зараз дійсно більше замовлень, але й ресторани довше готують їжу, тому кількість моїх доставок на день не змінилася. До прикладу, раніше я приїжджав у ресторан і забирав замовлення за 5 хвилин, а зараз я приїжджаю й чекаю на нього близько 30 хвилин.

Усі маски й санітайзери я купую собі за власні кошти. Спочатку компанія кілька разів видавала, але зараз усе самостійно.

Замовлення видаю клієнтам у руки, як і раніше. Буває, що просять передати безконтактною доставкою, але таке трапляється десь раз на п’ять днів.

Дохід

Буквально два тижні тому нам скоротили зарплату, і кур’єри в Glovo стали отримувати на 8 тисяч гривень у місяць менше. Нам не пояснили, чому зрізають. Я гадаю, що керівники просто вирішили, що ми забагато отримуємо.

Раніше я заробляв 5 000 гривень бонусу за 100 замовлень і близько 3 000 гривень за кілометраж. Виходить, я отримував близько 8 000 на тиждень. Але зараз бонусу виплачують лише 3 000 гривень.

Чайові залишають по-різному, зазвичай, на день 70 гривень, у сумі на тиждень виходить десь 500 гривень. Були випадки, коли на чай залишали 200 гривень за одне замовлення, але це рідкість.

Витрати

Я орендую квартиру в Києві. Знімаю з другом двокімнатну на двох за 9 тисяч гривень на місяць.

Їм дуже багато і, відповідно, витрачаю багато грошей на їжу, навіть не рахую скільки саме. Якщо розвожу замовлення мопедом, то на пальне витрачаю 1 200 гривень на місяць, якщо ж на авто, то близько 3 000 гривень.

Поки працюю в Glovo, то виходить навіть відкладати. Наприклад, за рік роботи у мене вийшло купити собі автомобіль за 100 000 гривень.

Ілюстрації: rawpixel.com