У рубриці «Власний рахунок» The Village Україна з’ясовує, скільки заробляють і як витрачають гроші люди різних професій. У новому випуску турагент, який займається продажем турів за кордон.

Професія

Турагент

60 тисяч грн


Витрати:

15 000 грн

Їжа і заклади

10 000 грн

Житло

3 000 грн

Побут

4 000 грн

Одяг

1 500 грн

Таксі

4 000 грн

Спорт

2 000 грн

Розваги

10 000 грн

Подорожі

Як стати турагентом

За освітою я бухгалтер і ніколи не думав, що працюватиму в туризмі. За спеціальністю пропрацював буквально рік-півтора і зрозумів, що не хочу присвячувати життя паперам, але хочу взаємодіяти з людьми. Мене приваблювала можливість постійних подорожей, тому я закінчив курси для турагентів, почав переглядати вебінари, щоб краще зрозуміти особливості різних країн. Після курсів пішов стажуватися в туристичну компанію, і вже за перший рік у мене виросли продажі у 5 разів, порівняно з моїми колегами.

У цій професії багато залежить від характеру, але мені здається, що успіх приходить тоді, коли отримуєш задоволення від своєї роботи. Я обожнюю працювати з людьми і радити їм те, що подобається мені. До того ж у мене постійно з’являються нові знайомства та можливості.

У цій професії я вже 10 років. 4 роки роки працював в одній компанії, а шостий рік працюю в іншій. І незважаючи на те, що робота турагента нелегка і вимагає багато енергії на спілкування, вона подобається мені все більше.

Особливості роботи

Мій робочий графік не стабільний, але дуже насичений – починаю працювати о 9 ранку, а закінчую о 9-10 вечора. Переважно робочий день розпланований за записами. Клієнтів я записую на кожну годину свого часу, щоб не змушувати їх чекати.

Я дуже багато працюю, особливо цього року, адже замовлень стає більше й більше щороку. Я вже 10 років у професії, тому в мене велика клієнтська база, і люди постійно рекомендують мене своїм знайомим.

Потрібно розуміти, що коли людина приходить до турагента, вона довіряє його думці. Спочатку я прошу клієнта, щоб він розповів мені, чого чекає від відпочинку, яким його уявляє. Комусь важливо, щоб був хороший пляж і тепла вода в морі для дітей, інші звертають увагу на те, щоб була різноманітна екскурсійна програма. Хтось любить спокійний відпочинок, хтось – активний, хтось – тусовочний з клубами і дискотеками. На всі ці критерії я звертаю увагу, пропоную 4-5 варіантів готелів на вибір і кажу, в якому з цих них я бачу туристів. Оскільки я раджу тільки ті готелі, в яких побував сам, можу на власному досвіді описати всі переваги та недоліки.

Якщо ти працюєш турагенторм, то обов'язково 5-6 разів на рік їздиш в інфотури. Це тури, під час яких ми оглядаємо всі готелі в країні. У цих турах ми і працюємо, і відпочиваємо – 50 на 50. З 8 ранку до 4 години дня оглядаємо готелі, а потім відпочиваємо. За день дивимося близько 10-15 готелів, якщо це такий масовий напрям, як Туреччина, а на Тенеріфе, наприклад, – 6-7 готелів на день. Коли йдеться про екзотичні напрямки, як-от Занзібар або Шрі-Ланка, там потрібно дуже ретельно оглядати готелі і звертати увагу на всі деталі. На Занзібарі, наприклад, дуже сильно відрізняються південь і північ. Якщо на півночі красива прозора водичка, то на півдні – мілина, і добре покупатися там не вдасться. Так само на Шрі-Ланці: в одній частині будуть хвилі, в іншій – штиль.

Усі готелі, які ми пропонуємо клієнтам, перевіряємо щороку, аби розуміти, що там змінилося. Особисто я літаю в інфотури 8-9 разів на рік. Об’їздив усю Туреччину, Європу, Тенеріфе, Майорку, Домінікану. Після того як я з’їздив на Занзібар, почав просто пачками продавати тури на цей напрям, бо сам отримав емоції. Щоб продавати тури, дуже важливо отримати емоції і донести їх клієнтам.

Найскладніше у моїй професії – це енергетика людей, з якими постійно спілкуєшся. Деякі клієнти розуміють, чого вони хочуть від туру, але не можуть заплатити більше. Якщо люди мають бюджет 1000 доларів на двох для поїздки в Туреччину, а вимоги в них як до готелю за 2000 доларів, вони повинні розуміти, що все одно отримають готель у своїй ціновій категорії. Я попереджаю про те, що зараз у Туреччині за ці гроші вони відпочиватимуть у бюджетному п’ятизірковому готелі на першій лінії з посереднім харчуванням. Люди повинні розуміти, що це буде десь на рівні 4 зірок у Європі.

Я відразу кажу, що достатньо збільшити бюджет на 500 доларів, і вони вже отримають набагато краще харчування та умови для відпочинку. Деякі клієнти кажуть, що для них це дорого, а потім після повернення скаржаться, що їм не сподобався готель або їжа. Зате наступного разу вони вже відкладають більше грошей і обирають кращий готель.

Клієнт може накричати через якесь непорозуміння, перенесення рейсу або через те, що його десь не зустріли. Наприклад, у випадку перенесення рейсу, люди передусім дзвонять нам, бо ми як турагенти посередники між ними і туроператорами. JoinUp, Anex Tour, Tez Tour, Coral Travel – туроператори, які забезпечують нас путівками, а ми їх продаємо туристам.

Але будь-які нюанси роботи для мене не проблема, я працюю в задоволення, а всі неприємні ситуації намагаюся швидко розрулити. У роботі туроператора взагалі більше плюсів, тут я знайшов багато друзів. Я підтримую хороші стосунки з клієнтами, а іноді ми навіть збираємо компанії і подорожуємо разом.

Найкращий час для подорожей

Цього року Туреччина – найпопулярніший напрям серед українських туристів. Сезон тут починається в кінці квітня – на початку травня. Влітку за 1500 доларів на двох тут можна відпочити в готелі дуже хорошого рівня. Торік Туреччина була дешевша, але цього року туди знову почали їздити росіяни, тому ціни зросли.

Серед топових літніх напрямків також Іспанія, Греція, Кіпр, у якому ідеальна погода тримається, починаючи з травня і до середини жовтня. Відпочинок в Іспанії влітку обійдеться приблизно в 1200-1300 євро на двох зі сніданками. Також зараз літає багато чартерів у Грецію – на Крит, Корфу, Халкідікі. Новий напрям цього року – регіон Калабрія в Італії. На двох можна вкластися у 1000 євро разом з перельотом, проживанням у готелі 3-4 зірки зі сніданком та вечерею.

Найвигідніший час для подорожей у ці країни – вересень. Діти йдуть до школи, тому ціни падають на 30% на всі напрямки, окрім екзотики.

Топові напрямки з осені до весни – екзотичні країни: Шрі-Ланка, Домінікана, Мальдіви, Занзібар, Сейшели, Маврикій. Але дешевше їхати туди влітку. Наприклад, на Шрі-Ланку можна злітати до 1200 доларів на двох із проживанням у чотиризірковому готелі на 7-8 днів. А восени та взимку ціни зростуть на 30-35%. Незважаючи на те, що зараз там сезон дощів, іноді може пощастити з погодою. Торік я відпочивав на Шрі-Ланці у серпні, і лише один день з 12 був дощовитий.

Зарплата

У високий сезон я в середньому заробляю 50-70 тисяч гривень на місяць, але в особливо активний туристичний період можу отримувати до 100 тисяч гривень. У лютому, мій дохід може становити 20-30 тисяч.

Моя зарплата залежить від сезону, кількості клієнтів і турів, які вони купують. Якщо людина у професії рік або два, вона може заробляти до 10 тисяч на місяць, бо в неї ще не напрацьована база клієнтів. За роки роботи у мене є багато клієнтів, які постійно радять мене своїм друзям і знайомим. Від кожного туру я отримую в середньому 10% – це і є мій дохід. На дешевих турах в Єгипет ми заробляємо дуже мало, а на екзотичних напрямках – набагато більше.

Витрати

Протягом місяця я витрачаю в середньому 40 тисяч гривень.

Близько 15 тисяч йде на харчування – покупку продуктів та їжу в ресторанах. Я дуже люблю рибу, особливо смаженого лосося та морепродукти, наприклад, краби та кальмари. Я харчуюся переважно в закладах, рідко готую сам. Також ми з друзями регулярно ходимо у кафе після роботи.

Я щодня їжджу на роботу на таксі за 50 гривень, а додому їжджу разом з подругою.

На спорт витрачаю близько 4 тисяч гривень. Уже 10 років я займаюся тенісом. Одне тренування в клубі коштує 500 гривень за 2 години.

Я багато подорожую, не менше 5-6 разів на рік, і постійно відвідую нові країни. Я побував уже в понад 40 країнах. Часто просто літаю на вихідні в Європу, наприклад, нещодавно їздив на кілька днів у Швецію та Норвегію.

Багато грошей іде на подорожі в екзотичні країни. Наприклад, за 2 тижні відпочинку в Сингапурі, Куала-Лумпурі та острові Лангкаві ми з подругою витратили на двох 3 тисячі доларів. За півроку я в середньому витрачаю на подорожі 60 тисяч гривень.

Мої найулюбленіші напрямки для відпустки – це Домінікана, Занзібар, Сингапур, Куала-Лумпур. Також люблю такі європейські країни, як Нідерланди, Швеція, Норвегія, Іспанія, Італія.

Ілюстрації: Євген Величев