The Village Україна з’ясовує, скільки заробляють і як витрачають гроші люди різних професій. У новому випуску – ріелторка з Києва, яка займається орендою та продажем квартири.

Професія

Ріелторка

Середній дохід:

30 000 грн


Витрати:

5000 грн

Квартира

3000 грн

Їжа

5000 ГРН

Одяг

1000 грн

Розваги

1000 ГРН

Транспорт

10 000 грн

Інвестиції

5000 ГРН

Інше

Як потрапити в професію

За спеціальністю я юрист, до переїзду в Київ жила в Чернігові. Після закінчення інституту хотіла працювати адвокатом, але склалося інакше. Я потрапила в мережеву компанію «Mary Kay», була лідером бізнес-групи, тобто директором із продажів. Ми виконували певний план продажів із групою. У такому темпі я працювала чотири роки. Далі була робота менеджером по роботі з приватними підприємцями у мережі гіпермаркетів.

Переїзд до Києва був пов’язаний із духовною частиною життя, я пішла вчитися у школу пасторів — моя подальша діяльність в Києві була пов’язана з благодійністю. Далі з’явилося трохи більше часу, і я спробувала роботу за спеціальністю. Мені потрібно було обдзвонювати клієнтів і пропонувати їм послуги юридичної фірми. Мені це швидко набридло, бо робота рутинна, одноманітна. Я вирішила спробувати себе у нерухомості.

Я розуміла, що нерухомість – дуже серйозна сфера, у якій складно працювати без підготовки. Багато людей безграмотні в юридичних питаннях, часто не знають навіть елементарних речей. У Конституції, наприклад, вказано, що кожен має право на землю. Я займалася одним проектом рік тому: через юридичну компанію потрібно було подавати документи, у яких зазначалося, що людина хоче отримати від держави обіцяний шматок землі. Більшість людей цього не знають, а ті, хто знає, отримує землю і потім її продає. Це вже капітал.

У цьому сенсі юридична освіта та постійне спілкування з професійними людьми – великі плюси. Я захотіла стати професіоналом у цій сфері. Допомагати людям. Отримав ти спадок, продав житло чи назбирав грошей. От піди і просто купи собі квартиру чи землю. Це складно, бо багато пропозицій, багато новобудов, компаній і так далі. Як це все перевіряти, у кого купувати, а в кого ні? Як придбати вторинне житло, щоб через рік-другий у тебе його не спробували відсудити? Я розумію, що моя робота – це для багатьох відповідь на складні запитання, які коштують великих грошей. І в цьому плані я дуже захотіла розвиватися.

Роботу шукала через інтернет. Знайшла кілька вакансій, почала обдзвонювати агенції і за кілька днів потрапила в невеликий офіс, там працювало всього двоє людей. Вони мені пояснили суть роботи та графік, ставки ніякої не було, прибуток ділили 50 на 50. Я вирішила спробувати. Вийшла на роботу у грудні, а вже в січні мала першу здачу.

Особливості професії

Спочатку я не знала, де знайти клієнтів. В інтернеті було мало оголошень за типом «орендую квартиру». Я тоді ще не знала, що існують «качки». Це коли ти створюєш оголошення з красивими картинками, тобі дзвонять,  і ти кажеш, що квартиру вже здали, але пропонуєш знайти інші варіанти. У такий спосіб може формуватися клієнтська база. Я не могла погодитися на таке, це суперечило моїм цінностям.

Я заходила в соцмережі, у групу «Без посередників», знаходила там людей, які хотіли винайняти житло. Здебільшого це були кімнати чи бюджетні варіанти квартир. Я знаходила замовника, який був готовий працювати з ріелтором (зазвичай це були пропозиції у діапазоні 4000-5000 грн), шукала йому на порталах нерухомості варіанти, які він загалом міг і без мене знайти, пропонувала їх, і ми разом їздили на перегляди.

Мій перший перегяд припав на зиму, було дуже холодно. Довелося «помотатися» між Дарницею, Бортничами та Софіївською Борщагівкою. На «Борщазі» мені пощастило – молода пара, десь 19-20, зняла квартиру. Мою комісію – 2000 грн, вони попросили розділити на два платежі – 1000 відразу, 1000 згодом. Бачила їх уперше в житті, але вирішила довіритися. Вони мені віддали решту через два тижні.

Другого клієнта я отримала через «сарафанне» радіо. Дзвонить мені молодий хлопець і каже: «Настю, привіт. Мені порекомендували вас, сказали, що ви можете допомогти з пошуком квартири». А я кажу: «Я навіть знаю, хто порекомендував – це Влад. У мене просто більше не було клієнтів».

Після цього він ще тричі звертався до мене, через нього також приходили інші клієнти на оренду та покупку. Цей хлопець раніше натрапив на шахраїв і після нашої співпраці сказав, що більше ні до кого іншого не буде звертатися.

Мої перші заробітки були мізерними, половину з них я ще й віддавала агенції. А тоді в мене з’явився перебірливий клієнт з бюджетом у 7000 грн. За ці гроші вже можна було знайти краще житло, тому ми почали пошуки. Я тоді жила під Києвом, ми розглянули багато різних варіантів, і я тоді задумалася: якщо я так багато власного часу витрачаю на поїздки, якщо я сама цього клієнта знайшла і так далі, то чому я повинна віддавати половину агенції, яка нічого для цього не зробила? У мене це не вкладалося у голові. Я здала квартиру і вирішила, що далі працюватиму зі всім сама. Занесла ключі, віддала половину суми (хоча могла цього вже не робити), і ми попрощалися. Я все зробила чесно, ми залишилися у хороших стосунках, і ця агенція ще досі мені дає іноді клієнтів. Чесність – це те, що завжди допомагає у цій роботі. Люди такі речі відчувають, якщо ти їх раз обманув чи повівся негідно, вони більше до тебе не звернуться.

Зараз у мене немає нормованого графіка, іноді можу працювати і по 12 годин. На кожен запит я роблю підбірку з п'яти квартир, і вже тоді ми починаємо з клієнтом обговорювати варіанти. У такий спосіб я намагаюся економити час, і свій, і клієнта.

У цьому бізнесі дуже багато шахраїв. Найбільш яскравий приклад – це гарна картинка і дешева ціна. Центр, Печерська, 4000 грн. У мене був випадок – один із клієнтів, який працював з кількома агенціями, мав перегляд квартири зі мною. Він побачив, що я працюю відповідально та професійно і запитав, чи можна буде мене набрати в разі потреби. Наступного дня була субота, я займалася своїми справами, а він почав дуже наполегливо мені дзвонити. Врешті я взяла слухавку, а він каже, що зараз на перегляді, квартира в центрі, за 5000 грн, класні умови, тільки договорів пропонують від руки написати, бо всіх документів ще немає. Кажуть, що за два дні повернеться господар, і тоді все зроблять як слід.

Я йому сказала, що цього не можна робити в жодному разі. Поки ви не побачите господаря, його паспорт, документи на право власності, які зареєстровані на його ім’я (якщо на родичів – має бути довіреність) – ні на що погоджуватися не варто. А за пропозицію написання договору від руки взагалі варто викликати поліцію. Він так і зробив. Приїхала поліція, і виявилося, що це справді шахраї, які знімали квартиру подобово, а потім намагалися перездати її довгостроково.

Як виглядає шахрайство з орендою нерухомості

Варіант 1

Красиві картинки та низька вартість. На сьогодні навіть за 5000 грн важко знайти нормальні варіанти житла. Кімнати здебільшого коштують 4000-5000 грн, загалом це «совкові» будинки. У нормальному стані за 5000 грн можна зняти «гостинку» площею 20-27 квадратних метрів. Іноді трапляються гарні варіанти, як правило, далеко від метро (Борщагівка, Відрадний, Троєщина. Гарні пропозиції, як правило, починаються від 7000 грн.


Варіант 2

Коли не кажуть назву агенції і пропонують під’їхати та заплатити 200 грн за номер власника, який покаже вам квартиру. Існують навіть схеми, у яких з вами навіть хтось їде на перегляд. Опинившись на місці, цей «ріелтор» у вашій присутності дзвонить «власнику», який ніби-то спізнюється. Тоді «ріелтор» каже, що більше не може чекати, але пропонує вам залишити як заставу номер власника. НІКОЛИ не давайте грошей наперед, поки ви не побачили квартиру, господаря та документи.


Варіант 3

Коли гарні картинки і ціна трохи нижча за ринкову. Під час розмови вам детально розповідають про квартиру, спокійно відповідають на усі запитання і роблять вигляд, наче у вас зовсім не зацікавлені. Як правило ця людина перебуває в іншому місті і на перегляд планує приїздити. У розмові вам дають зрозуміти, що квартиру вже хочуть зняти десять людей, але ви також можете записатися на перегляд і може вам пощастить. Більшості, звісно, хочеться бути першими, і вони запитують, як це можна зробити. Тоді їм пропонують скинути гроші на картку та забронювати собі місце. Іноді ця сума може бути навіть як половина вартості оренди.


Варіант 4

Коли документи на квартиру підвезуть згодом чи пропонують договір від руки, бо господаря з якихось причин зараз немає у місті. Як правило, це варіанти, які шахраї винаймають подобово і потім перездають на тривалий час, із першим та останнім місяцем. Навіть коли квартиру здає родич, – наприклад, син займається квартирою матері, – повинна бути довіреність чи принаймні відео та телефонне підтвердження з паспортними даними власника, який не проти здачі квартири.

Зараз я вже відійшла від дешевого сегменту, займаюся дорогими квартирами в центрі Києва. Ціни – від $900 і до $10 000. Дзвонять власники, з якими ми дружимо вже кілька років, і кажуть, що звільнилася квартира. Протягом останнього місяця я перестала шукати бюджетну оренду, передаю її своїм помічникам.

Квартири, оренда яких коштує від $10 000, розташовані в урядовому кварталі. Це Грушевсього, 9, Diamond Hill чи Ambasador House на вул. Франка, 4-Б. Найдешевші квартири на Грушевсього, які я бачила – це $4500. Але це дуже-дуже прості варіанти.

Якщо чесно, я сама як ріелтор користуюся послугами ріелтора. Коли я шукала для себе квартиру, я навіть казала, що я – колега. Але мені навіть фото не надсилали, при цьому очікуючи на комісію. Казали, що немає. Тоді я просила поїхати сфотографувати. Я це завжди від себе вимагаю. Це сильно заощаджує час. Іноді достатньо побачити картинку, щоб зрозуміти, що не твоє. Але це часто не цінують. Клієнт може спілкуватися з тобою, а підписати угоду через іншого ріелтора. Виходить, я даремно витрачала свій час. Інші люди знаходять через ріелторів квартиру, а потім через знайомих чи через ЖЕК намагаються отримати номер власника.

Зарплата

Середній дохід – 30 000 грн, але він різниться, залежно від місяця. З оренди квартир я отримую 50% від місячної вартості. На місяць я здаю 3-5 об’єктів. Краще здаються дешевші варіанти. Дорогі можуть трохи постояти. У середньому на цьому я можу заробляти до $1000 на місяць.

У продажах я беру стандартний відсоток: від трьох до п'яти в Києві, найменший – 2,5 %. Якщо дуже дорогий сегмент – там може бути навіть 1 чи 1,5%. 5 % беруть, зазвичай, тоді, коли працює два ріелтора, а комісія не оплачується. Коли я беру якийсь об’єкт в роботу, я домовляюся, що комісію оплачує той, хто замовляє послугу.

Є ще сторона роботи, пов’язана зі «здачею». Її дають усі, кому ми можемо привести клієнтів: нотаріуси, дизайнери, ремонтники квартир. Мало хто знає, що 1 % державного податку, який ніби-то йде державі, насправді йде нотаріусу. І від цього 1 % ріелтори можуть отримувати 30-40 %.

Витрати

До недавнього часу я жила у квартирі друзів, платила тільки комунальні – це близько 1200 грн. Зараз я переїхала на квартиру, знімаємо її з подругою за 10 000 грн – по 5 000 грн з кожної.

Не відмовляю собі у їжі, купую все, що хочеться, іноді червону рибу. Дуже люблю їсти тостовий хліб із плавленим сиром. Ще я постійно купую м’ясо.

На одяг витрачаюся по-різному. Буває, що один місяць це 10 000, а іноді це буває 5000. Багато одягу купую через соцмережі у групах. Люблю магазини Zara, One Republic. Не женуся за модою, дивлюся, підходить мені, чи ні.

Коли працювала в офісі, витрачала на транспорт не більше 500 грн. Зараз я працюю з дому, але частіше користуюся послугами таксі, на це йде близько 1000 грн.

На розваги сильно не витрачаюся, але буває, що з друзями збираємося десь посидіти. Їздила нещодавно у Львів відпочивати. На це пішло 6000 грн.

Решту грошей я інвестую в криптовалюту – зараз це перспективна ніша, у якій можна добре заробити. Також вкладаю у страхування. У мене є страховий поліс, там хороший відсоток – 80 % йде на накопичення, 20 % на захист. Якщо раптом щось станеться, мені виплачуються певні суми. Я вношу 6000 грн в рік. Через 25 років мені мають виплатити хорошу суму. За іншим полісом мені виплачують гроші кожні три роки по $3 000. Туди я вношу 6000 грн на квартал.


Ілюстрації: Євген Величев