Більшість компаній Європейської Бізнес Асоціації (EBA) продовжать працювати на українському ринку навіть у разі тривалого блекаута, повідомили в Асоціації.

72% бізнесів стверджують, що тривалий блекаут не змусить їх вийти з українського ринку. Ще 20% вагаються щодо відповіді, і тільки 8% припускають таку можливість «у найгіршому випадку».

Як відключення вплинули на роботу компаній

Через відключення електроенергії повністю зупинили роботу тільки 1% бізнесів. На 18% компаній відключення взагалі або майже жодним чином не вплинули.

Водночас нестабільність електропостачання протягом останніх двох місяців змусила 66% компаній змінити графік роботи, 40% зменшили обсяги виробництва чи надання послуг, 12% закрили частину офісів або торгових точок, 9% компаній призупинили роботу або законсервували частину приміщень.

Щоб мінімізувати вплив відключень, 86% бізнесів встановлюють генератори або інші джерела безперебійного живлення, 65% використовують альтернативні джерела зв’язку й інтернету, 25% переносять дані в хмарні сервіси, 22% проводять заходи з кібербезпеки.

Тільки 10% компаній через перебої з електроенергією провели релокацію бізнесу або персоналу.

Витрати на роботу в автономному режимі

На підготовку до роботи в автономному режимі бізнес витратив значні ресурси. У 40% витрати на забезпечення автономності становили до $50 тисяч, 22% компаній повідомляють про витрати в діапазоні 50–100 тисяч доларів.

Для 24% бізнесів витрати становили від 100 до 200 тисяч доларів, 14% витратили вже більше $200 тисяч.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


EBA – найбільше об’єднання бізнесу в Україні, до якого входять майже тисяча європейських, українських і міжнародних компаній, як-от: Google, DCH, Bosch, Lifecell, Glovo й інші.


З 10 жовтня РФ атакує обʼєкти енергетичної інфраструктури України в різних регіонах. Через це «Укренерго» застосовує аварійні відключення електроенергії. Жовтневі атаки вплинули на роботу половини бізнесів EBA в Україні.


Загалом РФ уже завдала дев’ять масованих атак по українській енергетичній інфраструктурі. Після восьмої були пошкоджені всі теплові й гідроелектростанції в країні. Після дев’ятої атаки в «Укренерго» заявили про надзвичайну ситуацію в енергосистемі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Unit.City