Сервіс для фрилансерів Freelancehunt провів дослідження і склав приблизний портрет українського фрилансера під час війни у 2022 році.

Фриланс популярний серед спеціалістів віком 24–35 років, які мають досвід роботи від двох років. Водночас майже 60% фрилансерів мають вищу освіту.

Найпопулярніші сфери роботи – аудіо й відео, переклади, дизайн і програмування.

На фрилансі працює майже рівна частка чоловіків і жінок – 52% і 48% відповідно. Дослідники вказують, що до початку повноформатної війни частка жінок на фрилансі становила 39%. Це повʼязують із тим, що велика кількість жінок виїхала за кордон, а фриланс «став порятунком і новим джерелом доходу».

Чоловіків найбільше в категорії програмування – 91%, а жінок – серед робіт, повʼязаних із текстами й перекладами (75%).

Також майже половина (43,78%) опитаних фрилансерів одружені. Найчастіше «сімейні фрилансери» розробляють мобільні програми, займаються просуванням або адмініструванням.

Майже половина фрилансерів (48%) знає англійську на рівні Elementary, 31% – на рівні Pre-Intermediate. Водночас 10% працівників не розмовляють іноземною мовою взагалі.

На рівні Intermediate або Upper-Intermediate розмовляють 16% і 8% фрилансерів відповідно. Лише 2,7% фрилансерів мають рівень англійської Advanced і вище.

У 39% фрилансерів улюблена тварина – кішка, собаку мають близько 23% опитаних.  Майже третина фрилансерів не має домашніх улюбленців.

Деякі фрилансери вказали, що мають доволі рідкісних тварин: білок Дегу, ховрахів, сурикатів, сервалів, павуків або змій.

Згідно з опитування, українські фрилансери працюють до 20 годин на тиждень. Лише 5,6% учасників опитування працюють понад 60 годин на тиждень. 

Третина опитаних згодилася би на фултайм, однак лише за умови віддаленої роботи, а 15% – за умови збереження рівня доходу.

З початком повномасштабної війни в ​​66% фрилансерів рівень доходу знизився. Про зменшення заробітку найчастіше говорять дизайнери, копірайтери й програмісти. Водночас у 25% виконавців дохід залишився на довоєнному рівні, а у 8% навіть збільшився.

Більшість фрилансерів (75%) одержують до 500 доларів на місяць ,і лише 1,35% заробляє від 3000 доларів на місяць. Це переважно програмісти, дизайнери й маркетологи.

Середній дохід до 1000 доларів мають 16% виконавців, а 1000–2000 доларів – 6% фрилансерів

Після початку повномасштабної війни 66% фрилансерів залишилися вдома, 24% виїхали до іншого міста або області, а 10% покинули країну.

«Ринок фрилансу в Україні відновився й продовжуватиме зростати з приходом осені. Обсяг кількості замовлень досяг довоєнних показників, а обороти сейфу вже на 25% більше щодо 2021 року», – розповідають у Freelancehunt.

У компанії також відзначають зростання попиту на послуги розробників сайтів і застосунків, а також на довгострокові проєкти (2–4 місяці).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Американська компанія EPAM окреслила портрет людини, яка потенційно могла би перейти в IT-сферу.

Для цього фахівці провели опитування учасників пілотної програми для перекваліфікації IT Fundamentals for Ukrainian Switchers. На цей безкоштовний курс подалися понад 18 тисяч новачків в IT.

В Україні узаконили фриланс. Розповідаємо, чи це справді так і як це працюватиме.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі