Мінекономіки спільно з Фондом державного майна розробили методики визначення збитків, завданих бізнесу внаслідок агресії Росії.

Документ призначений для того, щоб бізнес міг розрахувати такі категорії втрат:

  • розмір реальних збитків майну (нерухоме й рухоме майно, об’єкти незавершеного будівництва, транспорт, товари);
  • упущена вигода, яку бізнес втратив через неможливість вести діяльності;
  • розмір витрат, необхідних для відновлення майна.

Оцінювати збитки будуть незалежні експерти на підставі вихідних даних (документів підприємства), результатів огляду постраждалого об’єкта (або фото-, відеоматеріалів, супутникових знімків), а також на основі даних про ринкову вартість подібного майна.

Для підтвердження факту знищення об’єктів унаслідок військової агресії підприємцям необхідно буде підготувати пакет документів.

Знищена будівля «Епіцентру» в Бучі. Фото: «Епіцентр»

Збитки, визначені за методикою, можуть бути використані для відкриття кримінальних проваджень проти Росії, подання постраждалими компаніями заяв на компенсацію, а також для позовів до міжнародних судових інстанцій.

Проєкт методики опублікований на сайті Мінекономіки для обговорення тут.

Міністерство пропонує подавати свої уточнення або зауваження до документа у формі електронних звернень на сайті.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Обсяг збитків економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель й інфраструктури, за оцінками KSE Institute, становить щонайменше 95,5 мільярда доларів (понад 2,6 трільйона гривень).

Повідомити про знищення або пошкодження житла можна в «Дії». Команда Мінцифри обробляє заявки, щоб потім експерти могли провести оцінку майна й відновити зруйновані домівки. Як подати заявку, дивіться у відеоінструкції.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі