Аудиторія Instagram в Україні зменшилася майже на 2,5 мільйони користувачів, йдеться у дослідженні комунікаційної агенції Plusone social impact.

Наразі вона становить 13,2 мільйони користувачів (без врахування на тимчасово окупованих частинах Донецької та Луганської областей).

Такий спад автори дослідження пояснюють тим, що велика частина користувачів соцмережі виїхала за кордон. Також Facebook може по-іншому визначати географічну прив’язку користувача, ніж Instagram (наприклад, якщо людина виїхала до Польщі, то Facebook може зарахувати її до української аудиторії, а Instagram  вже до польської).

Facebook також зазнав падіння, але меншого, на 150 тисяч користувачів. Його аудиторія тепер становить 15,6 мільйонів.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в обох соцмережах зафіксували сплеск пошукових запитів. На короткий час російська соцмережа «ВКонтакте» навіть обігнала Instagram та була на другому місці після Facebook.

Охоплення Instagram та Facebook найбільше впало на тимчасово окупованих територіях і там, де ведуться активні бойові дії.

У регіональному розрізі жителі більшості областей України віддають перевагу Facebook. Винятком є Одеська, Чернівецька та Харківська області, де різниця між проникненням обох соцмереж складає менш як 1%. Facebook найбільш популярний у Київській області (57%), як і Instagram (49%). Найнижче проникнення Facebook – у Харківській області (25%). Найменш популярною соцмережею Instagram є у Херсонській області (21%).

Найбільше зростання Facebook зафіксували у Дніпропетровській та Черкаській областях (3,3% та 2,8% відповідно). Найбільший спад цієї соцмережі  у Миколаївській, Херсонській та Харківській областях (-6%, -10% та -11,6% відповідно). Частка користувачів Instagram найбільше впала у Запорізькій, Миколаївській, Херсонській, Київській та Харківській областях (-11,3%, -13,5, -16,5%, -19,1%, -21,1% відповідно).

Найчастіше Instagram користуються люди віком 21-22 років (626,3 тисяч та 617,8 тисяч відповідно). Після 30 років українці надають перевагу Facebook: найбільше прихильників мережі серед 35-річних.

Такі тенденції відповідають європейським: у країнах Європи проникнення Facebook здебільшого вище, ніж Instagram, кажуть дослідники.

При дослідженні використовували такі джерела: Facebook Ads Manager, дані Державної служби статистики України, Google Trends, TikTok Ads Manager, Google Ads Reach Planner. Це дані станом на 8 липня 2022 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці січні соцмережа Instagram уперше випередила Facebook за кількістю користувачів в Україні за 2021 рік.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі