В Україні запускають проєкт підтримки бізнесу «єРобота». Від 1 липня можна подати заявку на грант на порталі «Дія», повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Гранти видаватимуть на створення власної справи, розширення бізнесу, а також на навчання в IT.

Загалом запускають шість програм. Про перші три, які затвердили в червні, ми писали тут. Це мікрогранти для відкриття нового бізнесу (наприклад, пошив одягу, взуття, ремонт, СТО, хімчистка), часткова компенсація на створення теплиць, а також садів, ягідних ферм чи виноградників.

Інші три програми – це гранти до восьми мільйонів гривень на розширення та створення переробних підприємств, для стартапів в ІТ, а також на навчання у сфері інформаційних технологій.

Гранти на навчання

Це програма стипендій у розмірі до 30 тисяч гривень на навчання для отримання навичок розробника, аналітика даних чи графічного дизайнера.

Кошти можна буде витратити лише на оплату школи чи курсів, які визначить Мінцифри. Загальний бюджет програми становить 1,8 мільярда гривень, ці кошти планують розподілити між 60 тисячами українців.

Гранти для стартапів

У межах проєкту «єРобота» стартапи можуть отримати безповоротні гранти в розмірі від 750 тисяч до 3,5 мільйона гривень або поворотну допомогу від 3,5 до 8 мільйонів гривень.

Фінансування будуть надавати на конкурсній основі. Отримані кошти можна буде витратити на зарплати, маркетинг, дослідження та розвиток.

Щоб отримати грант, стартап має забезпечити від 3 до 10 робочих місць (залежно від типу стартапа).

Гранти для переробних підприємств

Підприємства у сфері перероблення (агропромисловість, металургія, деревооброблення, виробництво меблів тощо) можуть отримати безповортний грант до восьми мільйонів гривень на розширення або створення бізнесу.

Співфінансування держави та підприємства може бути в пропорції 70% до 30% або 50% до 50%.

Щоб отримати грант, потрібно створити щонайменше 25 робочих місць і сплачувати податки.

як подати заявку

Щоб подати заявку, потрібно на порталі «Дія» зайти в розділ «Послуги», потім у підрозділи «Підприємництво» або «Створення бізнесу», а далі обрати один із напрямів програми. Наразі на порталі можна подати заявку за програмами «Грант на власну справу», «Грант на переробне підприємство», «Грант на сад», «Грант на теплицю».

У заявку потрібно додати бізнес-план, план закладання саду чи проєкт будівництва теплиці, а потім підписати електронним підписом.

Заявку відправлять в «Ощадбанк», який перевірить репутацію, а «відповідні органи» ухвалять рішення, надавати кошти чи ні, пишуть у Мінцифри. Якщо проєкт буде схвалено, гроші перекажуть на окремий рахунок в «Ощадбанк».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Про умови отримання мікрогрантів для відкриття нового малого або середнього бізнесу, часткової компенсації на створення теплиць, а також садів, ягідних ферм чи виноградників, розповідали тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі