В Україні запускають проєкт підтримки бізнесу «єРобота», повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Кабмін затвердив три програми грантів для бізнесу, згодом планує схвалити ще три. Усі програми спрямовані на створення робочих місць. Подавати заявки на участь у них можна онлайн.

Які програми вже затвердили

Перша програма – мікрогранти для відкриття нового бізнесу (наприклад, пошив одягу, взуття, ремонт, СТО, хімчистка).

Розмір гранту становитиме 250 тисяч гривень. На нього може претендувати будь-який українець із бізнес-планом, який не працює на інших підприємствах і не має іншого бізнесу. Уряд планує видати 20 тисяч таких грантів на рік. Бюджет – 5 мільярдів гривень.

Для отримання гранту треба подати заявку в «Дії» чи в «Ощадбанку», додавши бізнес-план. Протягом 10 днів експерти оцінять проєкт і перерахують гроші, якщо він відповідає вимогам. Гроші видають не готівкою, а надсилають на окремий рахунок, із якого їх можна буде витратити лише за цільовим призначенням (обладнання, оренда приміщення).

Нові підприємці також зможуть отримати дешевий кредит за програмою 5–7–9% у розмірі до 2,5 мільйона гривень – кошти, які можна використати на будівництво чи реконструкцію приміщення, обладнання.

Друга програма – часткова компенсація на створення теплиць.

Розмір гранту становить від 5 до 7 мільйонів гривень. Очікувана кількість – 3 тисячі на рік. Загальний бюджет – 7 мільярдів гривень.

Учасниками можуть бути приватні підприємства чи аграрні компанії та ферми, що мають у власності чи в оренді землю на термін не менше 25 років. Гроші можна буде витратити на будівництво комплексу, закупівлю обладнання, посівного матеріалу та добрив. У межах програми діє принцип співфінансування (70% проєкту фінансує держава). Заяву на участь треба подавати в «Дії» або банку.

Третя програма – часткова компенсація вартості створення садів, ягідних ферм чи виноградників.

Умови: держава надаватиме від 300 до 400 тисяч гривень на 1 гектар садів (це близько 70% від загальної вартості). Планують видати гранти для 10 тисяч гектарів. Загальний бюджет – 4 мільярди гривень.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Наступні три програми «єРоботи» стосуватимуться підтримки бізнесу у сфері перероблення та ІТ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі