Як змінилися виторг і середній чек в українських закладах за 2021 рік, ідеться в дослідженні компанії з автоматизації кафе й ресторанів Poster.

Зображення: Poster

Виторг українських кавярень зріс більш ніж на третину (35%) за 2021 рік проти допандемічного 2019 року. Також на 33% збільшився виторг фастфуду, і на 32% – кафе. Виторг у барах підвищився на 4%.

Як порівняти з 2019 роком, зріс і середній чек у закладах. Це більш рівномірне зростання для барів, кафе, кав’ярень і фастфуду від 27 до 29%.

Зображення: Poster

На таке зростання вплинуло підвищення цін на продукти, пояснили ресторатори. За словами ресторанної консультантки Вікторії Рейнікової, за 2021 рік ціни на продукти зросли приблизно на 20%. Тому заклади змушені підіймати ціну щомісяця, хоча раніше ціна змінювалася щоквартал.

Водночас прибуток власників закладів за цей час не збільшився. Якщо до пандемії хорошими показниками рентабельності вважалося 30%, то наразі – 1015%, додають ресторатори.


У 2020 році вторг зменшився майже у всіх українських закладах. Незначне зростання, як порівняти з 2019 роком, показали кав’ярні (1,5%) і фастфуд (0,5%).

Через місяць після початку карантину ресторани втратили 61% обороту, а кав’ярні – 27%.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі