Фонд державного майна України (ФДМУ) 1 лютого 2022 року продав на аукціоні Одеський завод шампанських вин за 195 мільйонів гривень.

Завод не працює з 2018 року, адже «потребує невідкладної модернізації технічного оснащення», кажуть у Фонді держмайна.

На аукціоні конкурували семеро учасників, а під час торгів його ціна зросла більш ніж удвічі: стартовий лот становив 87,3 мільйона гривень.

Переможець конкурсу отримає 35 об’єктів нерухомого майна й понад 800 одиниць виробничого обладнання. Як зазначає Prozorro.Продажі, завод приватизувала одеська фірма «Елітбуд Груп».

Згідно з умовами аукціону, новий власник зобов’язаний укласти договір щодо охорони памʼятки й утримувати приміщення в належному стані.

Окрім того, переможець аукціону повинен протягом трьох років зберігати основний вид діяльності заводу – виробляти вина, пише «Ліга.Бізнес».


Одеський завод шампанських вин збудували в 1899 році за ініціативи Людвіга-Едуарда-Генріха Редерера. Будівлю Головного корпусу заводу звели в 1898–1900 роках, вона є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення. 

28 січня 2022 року державний комплекс заводу «Електронмаш» у Києві продали на повторному аукціоні за 430 мільйонів гривень. Це вдвічі дешевше, ніж на першому аукціоні, який визнали недійсним.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: ФДМУ