Асоціація IT Ukraine опублікувала щорічний звіт про стан IT-сфери за 2021 рік, повідомляє ITC.

Під час дослідження використали відкриті дані та інформацію з державних реєстрів, а також провели опитування 98 українських IT-компаній.

Згідно з дослідженням:

  • За 2021 рік українська IT-галузь зросла на 36%, а кількість спеціалістів збільшилася з 244 тисяч до 285 тисяч. Тобто за останні три роки галузь зросла більш ніж удвічі за показниками експорту та більш ніж наполовину за кількістю спеціалістів.
  • Типовий український IT-працівник має вищу технічну освіту, володіє англійською не нижче Intermediate, а також має 2 та більше років досвіду роботи. Загалом рівень освіченості українських фахівців відповідає рівню освіченості спеціалістів із розвинених країн (47 місце між ОАЕ та Італією за рейтингом освіченості ООН).
  • Більшість IT-компаній (87%) переглянули зарплатню у 2021 році і планують переглядати її щорічно. Найчастіше зарплатню переглядають у квітні та жовтні. Зарплати очікувано вищі за середні.
  • Зараз українські виші готують 16-17 тисяч випускників-бакалаврів на рік, але за прогнозами IT Ukraine, ця кількість зросте до 23 тисяч у 2025 році. Водночас студенти втрачають інтерес до магістратури: туди вступають трохи більше половини тих, хто закінчив бакалаврат (54% у 2020 році).
  • Зростає попит на неформальну та корпоративну освіту. Зокрема, працевлаштування світчерів стає нормою на українському ринку: 82% компаній уже наймають або планують наймати людей, які прийшли у IT з інших професій, а половина роботодавців готові покликати на співбесіду спеціалістів, які мають досвід роботи у суміжних сферах.
Скриншоти: IT Ukraine

Повний звіт можна переглянути тут.


Також кадровий портал GRC.UA повідомляв, яких роботодавців сфери IT вважають найкращими в Україні за 2020 та 2021 роки.

Більше половини вакансій у IT пропонують віддалену роботу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі