Верховна Рада ухвалила податковий закон про Дія.City, повідомив Михайло Федоров. «За» проголосували 285 народних депутатів.

Дія.City передбачає особливі податкові ставки на дохід для ІТ-компаній. Фактично це спрощена система оподаткування з можливістю замінити податок на прибуток податком на виведений капітал. Також законом передбачені податкові стимули для залучення інвестицій.

Що в законі:

  • можливість вільно залучати ФОП для виконання робіт / надання послуг до 2024 року (з 2024 року витрати компаній-резидентів Дія.City на платників єдиного податку не повинні перевищувати 50%, а з 2025-го – 20%);
  • звільнення від оподаткування доходів, які нараховує компанія-резидент Дія.City фізособам у вигляді дивідендів (за умови їхньої виплати не частіше ніж раз на 2 роки);
  • нульова ставка податку на прибуток від продажу фізособою частки в компанії-резиденті Дія.City (якщо людина володіла часткою понад 1 рік);
  • податкова знижка для фізосіб у разі придбання частки в компанії-стартапі, що є резидентом Дія.City (розмір цієї знижки залежатиме від суми угоди);
  • податок із доходів фізичних осіб (ПДФО) – 5%, ЄСВ – 22% від мінімальної зарплати, військовий збір – 1,5% (від зарплати працівника за трудовим договором або винагороди гіг-працівника).

Компанії-резиденти, які сплачуватимуть податок на прибуток і чий річний дохід не перевищує 40 мільйонів гривень, зможуть працювати з ФОП без обмежень на весь час резидентства.

Умови Дія.City зафіксовані на 25 років.


Дія.City – це віртуальна вільна економічна зона зі спеціальним податковим, фінансовим і правовим режимом. Вона діятиме на всій території України.

Резидентами Дія.City можуть стати українські та міжнародні IT-компанії, високотехнологічний бізнес, інвестиційні фонди, стартапи та освітні організації.

Дія.City запускають, щоб IT-компанії в Україні могли активніше розвиватися та масштабуватися, не шукаючи комфортніших умов за кордоном.

Міністерство цифрової трансформації України планує запускати Дія.City з початку 2022 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі