«Нова пошта» 17 листопада здійснила тестову доставку посилки дроном із Київського терміналу до Львова, повідомляють у компанії.

Безпілотник подолав відстань у 500 кілометрів за 6 годин. За один політ дрон перевіз 10 посилок із загальною вагою понад 2 кілограми.

Максимальний час польоту безпілотника – до 12 годин. Максимальна злітна вага – 55 кілограмів, а вантажність – до 16 кілограмів.

Максимальна дальність польоту становить 1400 кілометрів, тобто дрон може пролетіти через усю Україну.

Як відбувається доставка безпілотником:

  • посилку завантажують у дрон на сортувальному терміналі, після чого він відправляється за визначеним маршрутом;
  • у повітрі апарат поводиться, як справжній літак, і вміє розпізнавати будь-які перешкоди на своєму шляху, тому політ має бути безпечним для посилки;
  • за БПЛА стежить оператор, який контролює апарат у разі непередбачуваних моментів і може приймати керування.

Для доставки використали безпілотник української фірми Ukrspecsystems. Ця модель використовується в більш ніж 20 країнах світу: Великій Британії, Мексиці, США, ОАЕ.

«Нова пошта» наразі тестує кілька українських виробників дронів: Ukrspecsystems, Aerodrone і Betterfly.

Безпілотники планують масово використовувати для доставки вже у 2022 році.


У липні 2021 року «Нова пошта» вперше доставила посилку безпілотником. Доставку здійснив безпілотний літальний апарат Discovery української компанії «Аеродрон». Посилку відправили з Києва до Харкова й у зворотному напрямку.

Це перший досвід доставки вантажу безпілотником із терміналу на термінал, адже під час першого тестового польоту з Києва до Харкова точками сполученнями були міські аеродроми.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: «Нова пошта»