Національне аерокосмічне агентство США (NASA) відкладає першу за пів століття висадку людей на Місяць принаймні до 2025 року через недостатнє фінансування проєкту, пише Associated Press, посилаючись на слова керівника агентства Білла Нельсона.

Висадку астронавтів на Місяць планували здійснити у 2024 році.

Нельсон зазначив, що Конгрес США виділив недостатньо грошей на розроблення системи посадки на Місяць – 6,7 мільярда доларів замість потрібних 9,7 мільярдів.

Окрім того, у серпневому звіті NASA йдеться про те, що нові вдосконалені скафандри будуть готові не раніше квітня 2025 року.

Також за його словами, Китай поспішає досліджувати космос і може випередити США у вивченні Місяця. Саме тому керівник агентства вважає, що Конгрес має збільшити фінансування на програму «Артеміда».

Як NASA досліджуватиме Місяць:

  • перший випробувальний політ ракети Space Launch System з капсулою «Оріон» відбудеться в лютому 2022 року. Цей буде політ без астронавтів;
  • у 2024 році корабель з астронавтами пролетить біля Місяця, але не приземляться на нього. Такий політ відбудеться на рік пізніше, ніж планувалося;
  • як наслідок, висадка на супутник Землі відбудеться не раніше 2025 року.

Раніше NASA вирішило призупинити дію контракту щодо створення першого комерційного посадкового модуля для висадки людей на Місяць з компанією Ілона Маска SpaceX.

Таке рішення ухвалили через скарги з боку компаній Blue Origin і Dynetics, які теж конкурували за участь у проєкті.

Остання висадка астронавтів NASA на Місяць відбулася у 1972 році, тоді вони досліджували поверхню супутника.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: NASA Artemis, скриншоти з відео