Космічне агентство NASA обрало п’ять американських компаній для розроблення місячних посадкових модулів у межах програми «Артеміда» (Artemis).

До переліку ввійшли: SpaceX, Blue Origin, Dynetics, Lockheed Martin, а також Northrop Grumman.

Загальна сума фінансування становить 146 мільйонів доларів. Кошти розділять таким способом:

  • Blue Origin  25,6 мільйона доларів;
  • Dynetics  40,8 мільйона доларів;
  • Lockheed Martin  35,2 мільйона доларів;
  • Northrop Grumman  34,8 мільйона доларів;
  • SpaceX  9,4 мільйона доларів.

У квітні 2021 року NASA обрало саме SpaceX для співпраці в межах програми «Артеміда» (Artemis). Агентство планує відправити на Місяць кількох американських астронавтів (і чоловіків, і жінок), що проведуть там близько тижня. Компанія Маска повинна буде розробити посадковий модуль, який доставить їх на поверхню супутника й назад.

У травні NASA вирішило призупинити дію контракту щодо створення першого комерційного посадкового модуля для висадки людей на Місяць з компанією Ілона Маска SpaceX.

Таке рішення ухвалили через скарги з боку компаній Blue Origin і Dynetics, які теж конкурували за участь у проєкті. Власник Blue Origin Джефф Безос заявив, що контракт, сума якого складає близько 2,9 мільярда доларів, розширює «монополістичний» контроль SpaceX над дослідженням космосу.

У липні Джефф Безос запропонував профінансувати американське космічне агентство NASA. В обмін він хотів отримати контракт, який дозволить його команді розробити посадковий модуль для програми Artemis. Безос заявив, що надасть агентству 2 мільярди доларів.

Після цього компанія Безоса Blue Origin подала до суду на NASA через контракт зі SpaceX.

Згодом космічне агентство оголосило новий конкурс для приватних компаній, щоб прискорити розроблення посадкової системи з мінімальними ризиками.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі