Американська космічна агенція NASA запустила у космос вантажний космічний корабель Cargo Dragon компанії Ілона Маска SpaceX.

Його відправили до Міжнародної космічної станції.

Запуск корабля за допомогою ракети-носія Falcon 9 відбувся на мисі Канаверал (Флорида) о 10:14 за київським часом.

Вантажний корабель відокремився від другого ступеня ракети, самостійно вийшов на орбіту та почав рухатися в бік МКС. Стикування зі станцією відбудеться 30 серпня.

Cargo Dragon доставить на МКС близько 3,3 тонни продовольчих припасів, обладнання й різні матеріали, які використовуватимуть астронавти.


Компанія Blue Origin, яка належить підприємцю Джеффу Безосу, подала до суду на американське космічне агентство NASA через контракт зі SpaceX. У Blue Origin заявили, що таким способом намагаються урівноважити конкуренцію.

У квітні 2021 року NASA обрало саме SpaceX для співпраці в межах програми «Артеміда» (Artemis). Агентство планує відправити на Місяць кількох американських астронавтів (і чоловіків, і жінок), що проведуть там близько тижня. Компанія Маска повинна буде розробити посадковий модуль, який доставить їх на поверхню супутника й назад.

У травні NASA вирішило призупинити дію контракту щодо створення першого комерційного посадкового модуля для висадки людей на Місяць з компанією Ілона Маска SpaceX.

Таке рішення ухвалили через скарги з боку компаній Blue Origin і Dynetics, які теж конкурували за участь у проєкті. Власник Blue Origin Джефф Безос заявив, що контракт, сума якого становить близько 2,9 мільярда доларів, розширює «монополістичний» контроль SpaceX над дослідженням космосу.

У липні Джефф Безос запропонував профінансувати американське космічне агентство NASA. В обмін він хоче отримати контракт, який дозволить його команді розробити посадковий модуль для програми Artemis. Безос заявив, що надасть агентству 2 мільярди доларів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі