Уряд Ісландії оголосив про успішні результати двох досліджень із запровадження чотириденного робочого тижня, повідомляє The Independent.

Вони охопили понад 2500 людей, або 1% усіх працівників країни.

Перше дослідження організувала міська рада Рейк’явіка з 2014 до 2019 року. У його межах соціальні працівники та вихователі працювали 35 годин на тиждень замість 40.

Друге дослідження організував уряд Ісландії. Воно охопило 440 держслужбовців, що працюють за стандартним і позмінним графіком. Їм також зменшили кількість робочих годин.

В обох випадках працівники отримували ту ж заробітну плату.

За результатами проведених досліджень, у жодному з випадків скорочення робочих годин не вплинуло негативно на рівень продуктивності. Учасники заявили, що відчували більший стимул раціонально планувати свій час і поліпшувати робочу взаємодію.

Окрім цього, учасники рідше відчували стрес і вигоряння. 


Іспанія впродовж трьох років тестуватиме чотириденний робочий тиждень.

Уряд країни фінансово підтримає компанії, які погодяться скоротити робочий тиждень із 40 до 32 годин, не зменшуючи водночас зарплати. На таку підтримку з держбюджету готові витратити 50 мільйонів євро. Але поступово фінансування зменшуватимуть із розрахунку на те, що продуктивність працівників зростатиме.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі