Американська авіакомпанія United Airlines закупить 15 надзвукових пасажирських літаків Overture, повідомляє Reuters. Це вперше після зупинення літаків Concorde у 2003 році.

15 літаків придбають в аерокосмічної компанії Boom Supersonic після того, як вони відповідатимуть вимогам безпеки, експлуатації та стійкості. Літні випробування можуть почати у 2022 році. Літаки планують запустити до 2029 року. 

Overture зможе літати на висоті більше 18 кілометрів і швидкості до 2100 км/год. Рейси будуть приблизно на 50% коротшими за дозвукові. Наприклад, із Нью-Йорка до Лондона обіцяють доставляти за 3,5 години.

У літаку буде 65–88 місць.

Як пише Reuters, надзвукові літаки критикували через те, що вони спалюють більше палива в розрахунку на пасажира, ніж дозвукові. Розробники розповідають, що літак Overture використовуватиме 100% стійке авіаційне паливо (SAF), яке зменшує викиди парникових газів.


Востаннє пасажирські надзвукові літаки здійснювали рейси у 2003 році. Це були лайнери Concorde. Їх закрили через надмірний шум, викиди в атмосферу та високу вартість.

У 2003 році літак Concorde компанії Air France після вильоту з Парижа врізався в будівлю, унаслідок чого загинули всі пасажири на борту.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ФотоBoom Supersonic