Мінцифра та Державна податкова служба восени 2021 року запустять проєкт е-Акциз, повідомив заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков.

Проєкт передбачає створення електронного акцизу й електронної марки. У межах пілоту почнуть з алкогольної продукції.

Це має спростити процес замовлення, обліку та сплати марок для виробників та експортерів, каже Борняков. Крім цього, кожен споживач зможе перевірити справжність акцизної марки онлайн і повідомити про порушення, додає він. У результаті це має допомогти боротися з фальсифікованими чи незаконно ввезеними на територію України підакцизними товарами, пояснюють у Мінцифрі.


Навесні 2021 року на порталі держпослуг «Дія» з’явиться можливість для фізичних осіб-підприємців (на спрощеній системі оподаткування) сплачувати податки та подавати декларації.

У 2020 році Україна посіла 46 місце в рейтингу індексу електронної участі ООН. Україна піднялася на 29 сходинок проти 2019 року. Загалом у рейтингу 193 країни.

Європейський Союз виділяє 9,6 мільйона євро на цифрову трансформацію України. Ціль – переведення державних послуг в Україні в онлайн, а також зміцнення кібербезпеки та безпеки персональних даних. Реалізація триватиме до березня 2024 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі