«ПриватБанк» встановив ліміт на отримання коштів на карту-ключ ФОП – до 30 тисяч гривень на місяць.

Платежі, які перевищують ліміт, банк блокує, а гроші повертає відправнику. Важливо, що ліміт встановили не на разовий платіж, а на загальну суму коштів на місяць.

Оновлення запрацювали ще 12 березня, проте в банку не оголошували про них, користувачі дізналися про це дослідним шляхом.

Ключ-карта – це картка з індивідуальним номером, що додається до відкритого рахунку ФОП у «ПриватБанку». Для отримання коштів ФОП може давати клієнтам не номер рахунку IBAN, а номер картки. З цієї карти ФОП також може офіційно сплачувати податок.

У «ПриватБанку» зазначили, що це вимоги фінансового моніторингу, оскільки під час зарахування коштів на розрахункові рахунки необхідно вказувати чітке призначення платежу, що не завжди робиться під час зарахування на карту.

 Проте ліміт спрацьовує лише, якщо платіж здійснюється з картки іншого банку, і «ПриватБанк» не має можливості ідентифікувати платника, повідомляє Ain.ua.

 Якщо платежі на ключ-карту проводять усередині «ПриватБанку» (через «Приват24», через касу «ПриватБанку» або термінал), банк автоматично підтягує інформацію про одержувача й ідентифікує його.

У такому разі (у випадку перевищення ліміту) банк переадресовує платника на поповнення рахунку (а не картки) й автоматично підтягує повні реквізити.

Водночас провести платіж понад 30 000 можна, якщо використовувати повні реквізити, тобто номер розрахункового рахунку IBAN.


Законодавство не зобов’язує ФОП відкривати рахунок у банку. Водночас приймати платежі на картку фізичної особи підприємцю заборонено, тому йому доводиться створювати ключ-карту (для інтернет-операцій, користування POS-терміналом або еквайрингом).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: «ПриватБанк»