ВООЗ закликає відмовитися від патентів на вакцини проти коронавірусу й змінити правила ведення бізнесу, які захищають прибуток виробників вакцин, повідомляє The Guardian із посиланням на гендиректора Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедросa Аданомa Гебреісуса.

Це потрібно зробити для того, щоб вакцина стала доступною для всіх людей, каже Гебреісус. Відмова від патентів допоможе фармкомпаніям виробляти і продавати доступніші вакцини.

Водночас гендиректор ВООЗ каже, що виробники все одно отримають компенсацію за свої вакцини. Тому що компаніям платитимуть роялті за вироблену продукцію.

Але фармкомпанії проти відмови від патентів. Оскільки вважають, що зменшення прибутків вплине на інновації. 


Зокрема, американський виробник ліків Pfizer і німецька біотехнологічна компанія BioNTech планують отримати майже 13 мільярдів доларів з продажу вакцини від коронавірусу. Pfizer розглядає продаж вакцини як комерційну можливість. Компанія відмовилася від фінансування своїх досліджень коштами уряду США. Тож разом із BioNTech вони витратили майже два мільярди доларів власних грошей на розробку вакцини.

Водночас у світі існує проблема доступності до вакцин проти коронавірусу. Девять із десяти людей у ​​70 країнах із низьким рівнем доходу можуть не отримати щеплення від коронавірусу у 2021 році, оскільки більшість вакцин придбав Захід.

Станом на 6 березня 2021 року у світі ввели більше 294 мільйонів доз вакцин проти COVID-19. Найбільше у США (майже 88 мільйонів), Китаї (55,5 мільйона), ЄС (понад 3 мільйони), Великій Британії (понад 22 мільйони) та Індії (19 мільйонів), пише Bloomberg.

Станом на 7 березня 2021 року в Україні щеплено 17 037 осіб, з них отримали 1 дозу – 17 037 осіб. Найбільше щеплень зробили в Донецькій області (470 щеплень). Вакцинація проходить препаратом виробництва Oxford-AstraZeneca (Covishield).

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі