Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №4184, який зобов’яже іноземних техногігантів таких, як: Google, Facebook і Netflix – сплачувати податок на додану вартість з електронних послуг, повідомили в парламенті.

Так в Україні хочуть створити рівні умови для вітчизняного й закордонного бізнесу. Для користувачів послугами податків не буде, уточнив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Раніше він говорив, що цей законопроєкт не вводить додатковий податок для іноземних техногігантів, а змусить їх платити податок на додану вартість з тих електронних послуг, які вони продають в Україні. 

Згідно з пояснювальною запискою до документа, до Податкового кодексу треба внести зміни, зокрема потрібно скласти список електронних послуг.

Нерезидентів мають включити до переліку осіб, які реєструються платниками ПДВ. Для них мають передбачити спрощену реєстрацію платника ПДВ – віддалено, в електронній формі через спеціальний портал. Їх також хочуть звільнити від обов’язку реєструвати податкові накладні, а також дозволити сплачувати податок в іноземній валюті.

За допомогою змін до Податкового кодексу хочуть збільшити надходження до держбюджету. Раніше Гетманцев заявляв, що Україна недоотримує щонайменше 3 мільярди гривень на рік від рекламних послуг IT-гігантів.

Щоб зміни запрацювали, законопроєкт мають ухвалити в другому читанні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі