Українська фармацевтична компанія «Лекхім» буде постачати Україні вакцину від коронавірусу CoronaVac, яку виробляє китайська компанія Sinovac Biotech. Так сталося тому, що Sinovac наполягла на залученні «Лекхім» до процесу поставки вакцин, розповів міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Лекхім» є єдиним уповноваженим представником виробника вакцини на території України. До того ж Sinovac і «Лекхім» співпрацюють давно. У них уже є спільні реалізовані проєкти, пояснив міністр.


Україна підписала контракт із компанією Sinovac про постачання 1,9 мільйона доз вакцини від COVID-19. Одна доза коштуватиме 504 гривні. Перша партія вакцини надійде до України впродовж 30 днів після офіційної реєстрації препарату в Китаї чи інших країнах. 

Вакцина від COVID-19 від компанії Sinovac Biotech показала ефективність меншу за 60%, але понад 50%. Тому це дозволяє використовувати її для імунізації населення за правилами ВООЗ і бразильського Національного агентства з санітарного нагляду (Anvisa).

Ще жодна вакцина від СOVID-19 не пройшла повний цикл випробувань, тому може використовуватися тільки екстрено. Наприклад, так роблять у США та країнах ЄС. В Україні екстрене використання поки не дозволене. Для цього у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який має дозволити використовувати вакцини від коронавірусу в Україні.

МОЗ планує старт вакцинації населення від COVID-19 на середину лютого 2021 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі