Уряд підняв ціну на вино українських виробників: з 89 до 109 гривень за пляшку 0,7–0,75 літра.

Крім того, усунули різночитання в термінології винних напоїв, щоб запобігти маніпуляціям із цінами (наприклад, іноді напої на основі вина видають за повноцінне вино).

Це все зробили, щоб підтримати та захистити українських виробників.

«На ринку відбувається маніпуляція назвами продукції й цінами, коли імпортований напій на основі вина продається за ціною як ігристе вино. Через це українські виробники якісних ігристих вин опиняються в неконкурентній ситуації, а українські споживачі, уведені в оману, купують неякісний імпортований напій замість справжнього ігристого вина», – пояснили в уряді.

За даними Мінекономіки, українські виробники втратили 40% ринку ігристих вин, через що була загроза закриття виноробних заводів.

«Зараз дуже важливо захистити внутрішній ринок вин від зовнішньої експансії та забезпечити споживача якісними українськими продуктами виноробства. У результаті виграють всі: українські винороби стануть конкурентоспроможними й відновлять втрачені позиції на ринку. Виноградарі матимуть більший попит на їхню сировину. Український споживач матиме якісний, а не фальсифікований продукт», – каже міністр економіки Ігор Петрашко.


Із 1 січня 2021 року в Україні діє нульове мито на ввезення вина з Європейського Союзу. До цього мито становило 0,3–0,4 євро за літр. У 2019 році в Україну ввезли вина на 146,7 мільйона доларів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі