Amazon з дочірньою компанією Zoox розробили й показали перше автономне роботаксі.

Довжина авто становить 3,63 метра. Машина набирає швидкість 75 миль на годину (приблизно 120 кілометрів на годину). Вона живиться від двох окремих акумуляторних батарей. Їх вистачає приблизно на 16 годин їзди.

Авто розроблене для роботи в щільних міських умовах, повідомляють у компанії. Zoox може маневрувати в компактних просторах і змінювати напрямки руху без необхідності здавати назад, пояснюють розробники. 

Усередині авто немає керма. Пасажири сидять одне навпроти одного, як у капсулі.

У машину додали систему запобігання аварій і штучний інетелект. Її обладнали новими подушками безпеки, які огортають пасажирів з усіх боків.

Також умонтували датчик із камерою LIDAR і радаром. Це дає 270-градусний огляд усіх чотирьох кутів автомобіля. Такий підхід допомогає усунути небепеки, пов’язані зі сліпими плямами, оскільки одразу видно всі предмети збоку та позаду машини, включаючи пішоходів, велосипедистів та інших учасників дорожнього руху.

Зараз машину Zoox тестують у Лас-Вегасі та Сан-Франциско.

Роботаксі розробляли протягом шести років. Комерційний випуск авто планують почати у 2021 році. Тоді машини зможуть працювати в службах таксі Uber і Lyft, пише Bloomberg.


Стартап Zoox виник у 2014 році. У 2020-му його придбала компанія Amazon.

Також у 2019 році Amazon вклала 700 мільйонів євро у виробника електричних пікапів Rivian. У жовтні 2020 року показали перші електровантажівки. Особливість вантажівок Amazon не тільки в тому, що вони електричні. Акцент робили насамперед на безпеці та функціональності.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Zoox