Федеральна торгова комісія США (FTC), 46 американських штатів і два округи подали позов проти Facebook, звинувачуючи компанію в порушенні антимонопольного законодавства, пише AP.

У FTC заявляють, що Facebook зловживає впливом на ринку й систематично усуває менших конкурентів. Саме тому компанія купила Instagram у 2012 році та WhatsApp у 2014-му.

«Протягом майже десяти років Facebook використовував своє панування й монопольну владу, щоб знищити дрібних суперників, придушити конкуренцію, і все це коштом звичайних користувачів», – сказала генеральна прокурорка Нью-Йорка Летиція Джеймс від імені коаліції 46 штатів.

У 2019 році Федеральна торгова комісія оштрафувала Facebook на 5 мільярдів доларів за монополізм, що стало рекордом для FTC. У компанії такі дії назвали ревізіоністськими, а сам штраф – покаранням за успіх.

Головна юрист-консультантка Facebook Дженніфер Ньюстед заявила, що FTC «очистила» придбання Instagram і WhatsApp багато років тому.

«Зараз уряд хоче змінити ситуацію, надіславши американському бізнесу жахливе попередження про те, що жоден продаж ніколи не є остаточним», – сказала Ньюстед.

Facebook є найбільшою соціальною мережею у світі з 2,7 мільярда користувачів і компанією з ринковою вартістю приблизно 800 мільярдів доларів. Генеральний директор Facebook Марк Цукерберг є п’ятою найбагатшою людиною у світі.

У 2012 році Facebook заплатив за Instagram 1 мільярд доларів. На той час соцмережа налічувала майже 30 мільйонів користувачів. Цукерберг обіцяв, що компанії працюватимуть незалежно, проте з часом послуги стали все більш інтегрованими. Користувачі можуть зв’язувати облікові записи та ділитися вмістом на різних платформах. Зараз Instagram має понад 1 мільярд користувачів у всьому світі. Така інтеграція може ускладнити розрив компаній.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі