Данія припинить видобуток нафти та газу в найближчі 30 років і перестане видавати ліцензії на розробку нафтових і газових родовищ у Північному морі, пише Bloomberg.

Прибзно 150 мільйонів барелів нафти й еквівалентів, які мали бути вилучені до 2050 року, залишаться недоторканими в надрах. За оцінками міністерства клімату й енергетики, таке рішення обійдеться Данії приблизно в 13 мільярдів крон (2,1 мільярда доларів).

«Ми перша країна зі значним виробництвом, яка зробила такий крок. Ідея полягає в тому, що інші подивляться на нас і скажуть: «Якщо Данія може це зробити, то зможемо й ми», – сказав міністр енергетики Ден Йергенсен.

До 2035 року Данія в межах політики щодо захисту клімату також відмовиться від використання вуглеводневої сировини. Увесь енергосектор перейде на поновлювані джерела. Країна розраховує знизити викиди вуглекислого газу на 70% до 2030 року, як порівняти з рівнем 1990 року.

Представництво Greenpeace в Данії назвало це рішення переломним моментом.

Данія є найбільшим виробником нафти в Європейському Союзі. Країна використовує 20 нафтогазових родовищ, на яких встановлені 55 бурових платформ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі