Україна спростила в’їзд і працевлаштування для ІТ-фахівців із Білорусі, свідчить указ президента Володимира Зеленського.

Указ стосується «підприємців, висококваліфікованих спеціалістів, зокрема фахівців у сфері інформаційних технологій та інновацій, імміграція яких відповідає інтересам України, і членів їхніх сімей».

Що саме передбачає указ для білорусів:

  • продовження до 180 днів на рік строку тимчасового перебування на території України;
  • спрощення оформлення посвідок на тимчасове проживання, зокрема скорочення до трьох днів терміну їхнього отримання без виїзду з України;
  • видання дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства протягом п’яти днів за принципом мовчазної згоди;
  • удосконалення процедури реєстрації як фізосіб-підприємців – платників єдиного податку;
  • визнання документів, виданих компетентними органами Білорусі, що необхідні для здійснення трудової діяльності в Україні;
  • консультації, які мають забезпечувати облдержадміністрації та КМДА. Безперебійна робота єдиного інформпорталу та телефонної гарячої лінії.

«Документ сприятиме розвитку інвестиційного потенціалу України та залученню висококваліфікованих ІТ-спеціалістів та інноваторів», – пояснюють в Офісі Президента.


 З 9 серпня в Білорусі тривають акції протесту проти фальсифікації результатів виборів і застосування насильства щодо мирних демонстрантів. Учасники вимагають відставки Олександра Лукашенка. У перші дні протестів поліція затримала майже 7 тисяч протестувальників, понад 200 людей отримали травми, п’ятеро загинули.

 Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі та засудив насильство щодо протестувальників.

 Через нестабільну політичну ситуацію IT-компанії почали вивозити своїх працівників із Білорусі. Одними з головних причин стали затримання IT-спеціалістів і тривалі відключення інтернету, через що компанії зазнали збитків.

 Білорусько-американський стартап PandaDoc відкриває офіс в Україні, сюди вже переїхали 60 працівників із Білорусі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Яна Сич