Компанія ІКЕА не використовувала нелегально вирубану українську деревину з Карпат під час виготовлення меблів. Це стало відомо з результатів незалежного аудиту, повідомляє «Інтерфакс Україна».

Провели два розслідування. Одне – за сприяння аудиторської компанії Legallis LLC. Вона провела дослідження лісових ділянок.

Друге – усередині компанії. Зокрема, розслідували постачання деревини. Зрештою, доказів про використання нелегельної української сировини не знайшли, пояснюють у компанії.


 У 2017 році шведська мережа ІКЕА повідомила про зацікавленість в українських виробниках дерев’яних меблів і їхніх комплектуючих. Зокрема, від компанії надійшов запит на деревину, текстиль, компоненти для виробництва меблів. Обов’язковою умовою співпраці назвали наявність сертифікатів FSC Certification, CARB P2 Certificate; прямий доступ до сировини, наявні виробничі потужності й ефективне виробництво.

 У червні 2020 року екологічна організація Earthsight заявила, що IKEA продає стільці з деревини, отриманої від незаконних рубок у лісах українських Карпат. Організація виявила, що незаконна вирубка в Україні тривала й під час світового локдауну через коронавірус.

 Шведська компанія IKEA пообіцяла перевірити мережу постачання деревини в Україні після розслідування Earthsight. Раніше в компанії запевнили, що не виготовляють меблі з незаконної деревини. Але у звіті Earthsight стверджував, що незаконну деревину використовували для виробництва стільців Terje та Ingolf. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі