Мінізавод з виробництва кавунового меду (бекмеса) почав працювати в місті Гола Пристань, на Херсонщині, пише «Голос України».

Створили підприємство керівник проєкту «Зелені хутори Таврії» Олександр Долинко та його син, вклавши в нього власні 150 тисяч гривень і 97 тисяч пільгового кредиту. 

«Технологія виготовлення бекмеса нехитра – випарювання соку. Але значні обсяги вимагають і налагодження виробництва, постачання сировини. На тонну продукту піде майже 25 тонн кавунів. Але головне, що вони стануть у нагоді будь-які: і деформовані, і занадто маленькі, які, зазвичай, залишають на баштані перегнивати після збору кондиційної ягоди. Тому для фермерів це можливість перетворити відходи в якісний товар, що дозволить отримати додатковий прибуток», – пояснює Долинко.

Цього року планують виготовити близько тонни бекмеса. Його продаватимуть відвідувачам екохуторів, а також ведуть переговори з київською торговельною мережею.

Бекмес використовують у кондитерському виробництві й виноробстві, а також як лікувальний продукт.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Географічні зазначення в Україні, Новий день