Три українських оператори – «Київстар», «Водафон Україна» та «Лайфселл» – отримали ліцензії на радіочастотний ресурс у діапазоні 800-900 МГц, повідомили у Міністерстві цифрової трансформації України.

«Це значить, що високошвидкісний мобільний інтернет стане доступним не тільки у великих містах, а й невеличких селах та найвіддаленіших куточках країни», повідомили у Мінцифри.

За умовами отриманих ліцензій оператори мають забезпечити мобільний зв’язок 4G протягом 24 місяців у кожному населеному пункті із населенням понад дві тисячі людей. Ще одна з умов отриманих ліцензій  покриття не менше як 90% населення України, а міжнародних та національних автомобільних доріг.

Радіус дії базових станцій у діапазоні 900 МГц значно більший порівняно з діапазонами, де будували свої мережі оператори, пояснюють у Мінцифри. Тобто відтепер оператори зможуть при встановленні меншої кількості базових станцій покривати більшу територію. Водночас вони використовуватимуть вишки, які вже встановлені на території України.


У березні на станції метро «Академмістечко» запустили 4G-зв’язок від мобільних операторів «Київстар», Vodafone Україна та lifecell. Це перша станція «Київського метрополітену»