В Україні до кінця 2019 року проведуть перепис населення за допомогою даних мобільних операторів і держреєстрів. Це дасть змогу зекономити два-три мільярди доларів, повідомляє міністр Кабміну Дмитро Дубілет.

За словами Дубілета, перепис населення був запланований на кінець 2020 року і на його проведення мали б виділити 3,4 мільярда гривень.

«Майже 100 тисяч інтерв'юерів з планшетами повинні були обійти будинки та квартири українців. Перепис – це важливий захід. Ось тільки нас не покидало відчуття, що в такому форматі це недозволена розкіш для України», – коментує  Дубілет.

У Кабміні розбили інформацію на два типи: в яких населених пунктах проживає скільки людей, їхня стать і вік; спеціалізована інформація про склад сім'ї, житло, національність та інше.

Там вирішили провести так званий електронний перепис населення за наступним алгоритмом:

  • зібрати анонімну інформацію у мобільних операторів про кількість користувачів і їх розташування;
  • зібрати дані з реєстрів про дітей (РАЦСи) і пенсіонерів (Пенсійний фонд), ці групи мають менше проникнення мобільних телефонів;
  • провести «калібруючі» соцопитування. Скільки SIM-карт припадає в середньому на одного українця в різних групах;
  • вставити ці дані в математичну модель.

Такий спосіб дасть змогу отримати модель того, скільки людей живе в яких населених пунктах України. Витрати на цей перепис сягнуть 1,4 мільярда гривень. 

Дубілет запевняє, що ці дані можуть бути більш точними, ніж після традиційного перепису населення. Проте вони не дають відповіді на запити другого типу, де більше спеціалізована інформація. 

Уряд планує оприлюднити результати дослідження (електронного перепису населення) ще у 2019 році.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі