Журналісти Reuters опублікували розслідування, де розповіли, що у складі дитячої присипки Johnson & Johnson є азбест. Після публікації акції компанії впали на понад 10%, пише BBC.

У доларовому еквіваленті акції здешевшали на 39,8 мільярда доларів. Водночас компанія спростовує усі факти, які були описані в статті, та називає розслідування «однобоким, брехливим та скандальним».

Журналісти Reuters заявили, що менеджмент компанії протягом багатьох років знав про вміст азбесту в косметичних продуктах, проте намагався приховувати результати експертизи. Зокрема, у компанії не повідомляли про вміст цих речовин у своєму продукті.

У Johnson & Johnson також заявили, що, за даними вчених, порошки на основі тальку не можуть спричинити появу раку, незалежно від їхнього вмісту, та заперечують наявність азбесту у своїй продукції. При написанні статті журналісти проаналізували внутрішні документи компанії, результати тестів та позови проти неї за останні 20 років.

Наприклад, у 1999 році онкохвора Дарлін Кокер подала у суд на компанію, запевняючи, що причиною її захворювання став азбест у дитячій присипці. У липні 2018-го Johnson & Johnson також через суд зобов'язали виплатити 4,7 мільярда доларів 22 жінкам, які стверджували, що тальк компанії спричинив у них рак яєчників.

Азбест – канцерогенний силікат, який використовують здебільшого у виробництві труб, шиферу та іншого. В Україні та ЄС використання цього елемента в будівництві заборонене, а його обіг суворо контролюється.

Обкладинка: Mike Mozart/Flickr