Міністерство економічного розвитку і торгівлі розробило проект постанови Кабміну з новим графіком переведення всіх підприємств сфери торгівлі на прийом безготівкових платежів вже з липня 2019 року, пише Financial club.

У міністерстві пропонують встановити обов'язковий графік, починаючи з літа 2019 року, а етапи графіка прив'язати до виду діяльності підприємства. Список способів безготівкової оплати розширюється.

«Електронні платіжні сервіси», згідно з проектом рішення, це не тільки термінали, але й «платіжні сервіси онлайн, мобільні додатки, системи інтернет-банкінгу та перекази на розрахунковий рахунок суб'єкта господарювання, які забезпечують переказ грошей цілодобово».

Графік переходу на безготівкові платежі:

 До 1 липня 2019 року безготівкові платежі зобов'язані почати приймати компанії, які продають техніку, що підлягає гарантійному ремонту, підакцизні товари, ювелірні вироби, лікарські препарати, надають житлово-комунальні послуги, медичні та стоматологічні, туристичні агентства, ресторани, готелі.

 До 1 січня 2020 року безготівкові платежі зайдуть в сегменти продажу автомобілів, мотоциклів і запчастин до них, їх ремонту, оренди транспортних засобів, поштової та кур'єрської діяльності, всіх видів пасажирських і вантажних перевезень, фітнес-центрів, в сфери культури, охорони здоров'я, страхування , перестрахування і приватного пенсійного забезпечення.

 До 1 липня 2020 року безготівкові платежі зобов'язані почати приймати всі, хто продає товари і послуги вартістю понад 50 неоподатковуваних мінімумів (850 грн).

Усі платежі понад 50 тисяч гривень будуть виключно проводити у безготівковій формі.

Бізнесмени зможуть орендувати один POS-термінал на кілька закладів, але тільки якщо кожен суб'єкт господарювання забезпечить окремий облік своїх операцій.