Міністерство економрозвитку створило проект постанови, де пропонує скасувати книги відгуків та пропозицій в Україні.

У міністерстві вважають, що зараз Книга відгуків і пропозицій не є дієвим інструментом для захисту прав споживачів.

Її скасування дасть змогу захистити персональні дані споживачів, перейти до сучасних інструментів подачі скарг, спростити життя бізнесу, звільнити органи влади від перевірки правильності заповнення Книги відгуків і пропозицій.

«Книгу відгуків та пропозицій запроваджено ще в Радянському Союзі, і на той час вона була майже єдиним засобом контролю за підприємствами, які надавали послуги громадянам. Зараз Книга є застарілим та неефективним для споживачів інструментом. У країнах ЄС вона не використовується», – йдеться у повідомленні.

Також за даними МЕРТ, ведення Книги відгуків і пропозицій створює зайвий тиск на бізнес та несе за собою витрати на оформлення книги, забезпечення щоквартальної перевірки щодо її ведення, розгляд звернень, зберігання листів, підготовку звітів тощо.

За розрахунками МЕРТ, загальні витрати на адміністрування цього регулювання для бізнесу становлять приблизно 125,6 мільйона гривень на рік.

Відзначається, що штраф від Держпродспоживслужби може накладатися навіть не через факт порушення прав споживачів, а просто у разі неправильного оформлення книги.

Обкладинка: Green Chameleon/Unsplash