Компанія Google випустила першу публічну версію нової системи Android: ОС має назву Pie («пиріг») і порядковий номер 9, повідомляє The Verge.

Поки нову ОС підтримують лише смартфони серії Pixel і Pixel 2, Essential Phone та інші пристрої, які захочуть протестувати нову операційку.

Зазначається, що протестувати нову версію Android можна буде до осені. Про офіційний реліз для усіх пристроїв мають оголосити пізніше.

Що нового показали Google в Android 9 Pie:

Ліміт використання додатків

У новій ОС цифрова панель контролюватиме час використання смартфонів та може встановлювати ліміт на окремі програми. Якщо користувач перевищить ліміт, іконки додатків стануть сірими та перестануть коректно запускатись.

Також Google тестує функцію, при якій весь екран буде переходити на чорно-білу кольорову схему в той час, коли ви повинні йти спати.

Покращені сповіщення

Google хоче зменшити кількість сповіщень. Тепер Android пропонуватиме вимикати сповіщення від певного додатка, якщо ви закриваєте повідомлення, не взаємодіючи з ними.

Також у новому режимі «Не турбувати» сповіщення взагалі не будуть з’являтися на дисплеї. Режим також можна буде ввімкнути, поклавши смартфон екраном вниз. Крім того, буде змога створити певну групу додатів, наприклад робочі програми, і тимчасово вимкнути сповіщення.

Навігація за допомогою жестів

Google вводить нові комбінації жестів, які допоможуть зробити керування смартфоном зручнішим.

Список основних жестів:

 натискання кнопки «Додому» повертає на головний екран;

 довге натискання кнопки викликає Google Assistant;

 напівсвайп вгору – багатозадачність, пошуковий рядок і запропоновані додатки;

 повний свайп вгору – список додатків у алфавітному порядку;

 свайп вправо – скролінг за останніми додатками;

 кнопка назад – попереднє меню (з’являється тільки в додатках).

Редактор скріншотів

У Android 9 Pie з’явиться редактор скріншотів – більше не потрібно відкривати їх в іншому додатку. Тепер зняти скріншот можна після довгого натискання кнопки живлення.

Пошук по додатках

Окрім пошуку окремих додатків, тепер смартфон зможе знаходити певні їхні функції. Наприклад, виклик таксі додому від Uber.

Зараз функція закрита для тестування і доступна лише на певних стандартних програмах від Google. Згодом функція має з’явитись на всіх програмах.

Функції Adaptive Battery та Brightness

Система автоматично аналізуватиме інтенсивність використання акумулятора і перерозподілятиме пріоритети між процесами.

Також ОС коригуватиме яскравість екрана залежно від запущеного додатка.

Обкладинка: Facebook Android