У Міністерстві екології та природних ресурсів провели громадське обговорення щодо ратифікації Мінаматської конвенції про ртуть, основні положення якої стосуються поступової заборони та виробництва деяких приладів із вмістом ртуті, а також обов’язкове припинення її видобування.

Йдеться про люмінесцентні лампи із вмістом ртуті, вимірювальні прилади, зокрема, термометри та барометри, деякі медичні препарати.

Для бізнесу впровадження конвенції не буде критичним, вважають у Мінприроди.

«В Україні виробництво приладів, які забороняє конвенція, відсутнє – мова лише про імпорт. Його обсяги мізерні. З іншого боку, у тих галузях, де вміст ртуті має бути заміщено до 2020 року, ратифікація конвенції сприятиме більш швидкому пошуку альтернатив та активізації інвестицій у безпечні технології. Підприємствам буде запропоновано найкращі практики та технології із заміщення ртуті та та її сполук», – каже Сергій Лук’янчук, директор Департаменту екологічної безпеки та дозвільно-ліцензійної діяльності.

Також обмеження торкнуться виробництва цементу, застосування хлор-лужних технологій та роботи вугільних ТЕС, діяльність яких пов’язана з викидами ртуті.

Запровадження конвенції стосується також правильної утилізації відходів із ртуттю, додають у відомстві.

Зараз документ перебуває на погодженні в уряді.


 Мінаматську конвенцію щодо ртуті ухвалили в 2013 році. Її підписали близько 130 країн, 94 країни – ратифікували. Назва пов’язана з японським містом Мінамата, де в 1956 році ртуттю отруїлися майже 2 000 людей. Отруєння викликало хворобу Мінімати – синдром послаблення зору та слуху, а у важких випадках – параліч і порушення свідомості.

обкладинка: Олександр Понамов / Wikimedia Commons