1690

рейдерських захоплень підприємств
здійснили в Україні з 2013 року

Про це повідомляє Opendatabot з посиланням на дані Генеральної прокуратури України.

Згідно з цими даними, з 2014 року кількість рейдерських захоплень щороку зростає, а за останні 3 роки цифра збільшилась майже удвічі – з 234 зареєстрованих випадків у 2014 році до 414 випадків у 2017 році.

Найчастіше рейдерські захоплення здійснюють в Києві та Київській області, зазначають дослідники. За останні 5 років тут було зареєстровано 397 атак. На другому місці – Дніпропетровська (133) та Львівська (104) області.

«Реальна статистика може відрізнятися від даних ГПУ, – зазначає адвокат Максим Лазарєв. – По-перше, у великій кількості випадків кримінальні провадження взагалі не порушуються, оскільки таке захоплення «кришують» корумповані правоохоронці. У деяких випадках кримінальні провадження порушуються за іншими статтями, наприклад хуліганство, самоуправство, незаконне поводження зі зброєю, тому такі випадки можуть не потрапити до цієї статистики».

Як свідчать дані, менше 1% справ направляють до суду, а більшість закривають за відсутністю складу кримінального правопорушення.

За словами Лазарєва, позитивний ефект дали зміни до законодавства, що повернули обов’язок нотаріально посвідчувати підписи осіб на статуті та додали посвідчення підписів на протоколах зборів учасників.

«Також почала роботу антирейдерна комісія при Мін’юсті, яка досить оперативно може в позасудовому порядку відмінити реєстраційну дію та залишити «чорного» реєстратора без роботи», – каже він.


 Раніше повідомлялось, що торік в Україні відкрили понад 70 тисяч компаній.

 Рейдерство – одна із підстав не реєструвати бізнес в Україні.