Суми в чеках при розрахунках готівкою почали заокруглювати з 1 липня. Про це повідомляє Національний банк України.

«Заокруглення буде застосовуватися лише у випадку відсутності монет дрібних номіналів при розрахунках готівкою. У разі наявності в покупця монет дрібних номіналів, він і надалі може ними розраховуватися, а в разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцеві решту цими номіналами. Лише у разі відсутності монет зазначених номіналів і у покупця, і у продавця застосовуватиметься правило заокруглення загальної суми покупки в чеку», – йдеться у повідомлені.

Заокруглення сум відбуватиметься за такими правилами:

  сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

 сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Обґрунтовують зміну в правилах заощадженням. «Застосування правил заокруглення загальних сум розрахунків готівкою спростить щоденні розрахунки громадян та дасть можливість скоротити витрати держави на карбування і забезпечення грошового обігу на понад 90 млн гривень на рік», – пояснює директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.

З 1 липня НБУ припинив карбувати монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок. Це означає, що дрібні монети більше не вводитимуть в обіг.

Утім, випущені раніше монети і надалі використовуватимуть як засіб платежу. Продовжать випускати дрібні монети у 10 та 50 копійок.

 Детальніше про правила заокруглення загальних сум у чеку – за посиланням.

 НБУ запропонував відмовитися від монет дрібних номіналів у листопаді 2017 року.

 У березні стало відомо, що банкноти дрібних номіналів замінять монетами.

Фото: НБУ