Дослідники Кембриджського університету зібрали персональні дані трьох мільйонів користувачів Facebook з допомогою додатку з тестами myPersonality, пише Newscientist.

Усі зібрану інформацію співробітники університету розмістили на сайті, який не був добре захищений. Чотири роки дані були доступні, а отримати ключ для входу на сайт міг будь-хто.

Як зазначили у виданні, щоб отримати ключ для доступу до персональних даних, було потрібно менше хвилини. Пароль можна було знайти через пошук у мережі.

Доступ до повного набору даних можна було отримати, якщо зареєструватись як співавтор проекту. Це зробило понад 280 осіб з майже 150 організацій. Зокрема, дослідники з університетів і співробітники Facebook, Google, Microsoft і Yahoo.

Проект запустили у 2007 році. Додаток пропонував користувачам пройти різноманітні тести.

Перед проходженням тесту користувач мав поділитися своїми даними. У результаті було створено одну з найбільших баз даних у галузі соціальних наук, зазначає видання.

7 квітня Facebook закрив додаток myPersonality, бо він міг порушувати правила соцмережі. За час існування додатку тести пройшло понад 6 млн людей, однак лише половина з них дозволила використовувати свої дані.

Компанія Cambridge Analytica, яка незаконно використовувала дані користувачів під час рекламної агітації на виборах у США, у 2013 році зверталася до команди додатку myPersonality з проханням надати доступ до даних, але прохання було відхилено.

Обкладинка: @thoughtcatalog