Месенджер Viber можуть заблокувати в Росії, як і Telegram, якщо Федеральна служба безпеки не отримає доступ до ключів шифрування, заявив міністр зв’язку і масових комунікацій РФ Микола Нікіфоров.

«Це питання до Федеральної служби безпеки. Якщо у них будуть проблеми з наданням ключів шифрування, то вони так само можуть звернутися до суду й отримати аналогічне судове рішення», – цитує чиновника «Радіо Свобода».

У Viber поки що не прокоментували цю заяву. Однак, зазначає видання, раніше у компанії повідомляли, що ще в 2015 році перенесли до Росії всі дані російських користувачів, а саме їхні номери телефонів і нікнейми, і правоохоронні органи мають доступ до цих даних.


 16 квітня у Росії почали блокувати Telegram через відмову передати ФСБ ключі шифрування від листування користувачів. Попри це месенджер досі працює завдяки внутрішнім способам обходу блокування. Крім того, робота сервісів Amazon і Google на території Росії також опинилася під загрозою через блокування Telegram, у рамках якого закрили доступ до IP-адрес Amazon та Google, які використовував Telegram для уникнення блокування.

 30 квітня Telegram заборонили в Ірані.