У Китаї розробили «технологію емоційного спостереження», яку використовують державні та приватні підприємства, а також військові. Компанії вбудовують у головні убори працівників чіпи, які відстежують мозкову активність і визначають емоційний стан, в якому перебуває людина – гнів, депресія чи тривога, пише Business Insider.

Система, в основі якої лежить штучний інтелект, створює індивідуальний графік працівника залежно від його емоційного стану. Наприклад, якщо людина перебуває в депресії, їй дають більше перерв протягом дня.

За словами представників компанії State Grid Zhejiang Electric Power, у штаті якої близько 40 тисяч співробітників, технологія дозволила збільшити прибуток на 315 мільйонів доларів з 2014 року.

Як розповів виданню один із розробників технології, даних системи достатньо, щоб дати працівнику відгул, перевести його на менш відповідальну посаду або звільнити. «Це виключає людські помилки на виробництві та підвищує його рентабельність».

Значна частина співробітників не знає, що за ними стежать, пише видання. Утім, закони про приватне життя в Китаї дозволяють вести спостереження за громадянами.


 Раніше повідомлялось, що в Китаї пішоходів почали обливати водою за порушення правил дорожнього руху.

 У рамках китайської системи соціального кредитування громадянам із низьким соціальним рейтингом заборонятимуть користуватися літаками та потягами.

обкладинка: кадр із фільму «Бійцівський клуб»