Запорізька компанія «Інфоком ЛТД» розробила безпілотний Lanos – перший легковий «безпілотник», який представили українці, пише AIN. Над розробкою працювали з 2015 року.

«Чому Lanos? Тому що це – національний автомобіль, саме тому ми взяли його за основу», – каже керівник департаменту з безпілотних технологій «Інфоком ЛТД» Сергій Румянцев.

Самокерований Lanos обладнаний системою навігації Pilotdrive, яку раніше тестували на позашляховику Jeep Cherokee і КрАЗ. Її можна встановити на будь-який вид транспорту – вантажний, пасажирський, легковий. Програмну частину повністю розробили інженери «Інфокому», апаратну – купують за кордоном.

Система орієнтується за допомогою камер, датчиків з обхватом 360˚, радарів і тепловізора, що робить автомобіль безпілотним навіть у нічний час доби. Автопілот розпізнає розмітку дороги, її ширину, вміє пересуватися в умовах бездоріжжя. Сенсорні системи розпізнають дорожні знаки, пішоходів, а також тварин, що вибігають на проїжджу частину.

Lanos має автоматичну коробку передач. У дорозі за кермом обов’язково перебуває водій, оскільки українські правила дорожнього руху не передбачають руху безпілотників.

Вартість Pilotdrive поки не розкривають, наразі це тестова версія системи.

фото: «Інфоком ЛТД»