Безпілотне аеротаксі європейського авіабудівного концерну Airbus 31 січня здійснило свій перший політ. Про це у своєму блозі повідомив керівник команди розробників Зак Лаверінг.

У випробуваннях брав участь повнорозмірний прототип аеротаксі, що має в довжину 6,2 метра, ширину – 5,7 метра (по найбільшому розмаху крила) і висоту – 2,8 метра.

Максимальна злітна маса апарата – 745 кілограмів. Інші подробиці здійснених випробувань не уточнюються.

Розробку аеротаксі проекту Vahana розпочали у лютому 2016 року. Літальний апарат з вертикальними зльотом і посадкою виконаний за схемою конвертоплана з передніми та задніми крилами. На консолях кожного крила розміщені по чотири електромотори з повітряними гвинтами.

Планується, що таксі буде перевозити або одного пасажира, або який-небудь вантаж.

Безпілотний конвертоплан зможу ухилятись від зіткнення з перешкодами та іншими літальними апаратами.

Планується, що таксі буде перевозити або одного пасажира, або який-небудь вантаж

Виконувати польоти аеротаксі буде по заздалегідь заданих маршрутах, незначно відхиляючись від них тільки в разі, якщо буде потрібно уникнути зіткнення.

Крім Airbus, повнорозмірні версії безпілотних аеротаксі випробували німецька компанія Volocopter і китайська Ehang. Як очікується, апарати цих компаній  використовуватиме сервіс аеротаксі в Дубаї в Об’єднаних Арабських Еміратах, який запрацює у найближчі п’ять років.

Фото: vahana.aero